Tour & Taxis achter de schermen

We nemen je graag mee achter de schermen van de steeds veranderende site van Tour & Taxis…

We vertrekken in het Koninklijk Pakhuis waar we aan de hand van een maquette kennismaken met de enorme site, zijn geschiedenis en functies in de loop van de tijd. We krijgen ook een inzicht in nieuwe evoluties: welke projecten werden al gerealiseerd en wat staat er nog op stapel?

Vanuit het Koninklijk Pakhuis nemen we een kijkje in de gewelfde kelders van de Sheds en vervolgens bezoeken we het Maison de la Poste (enkel tijdens de kantooruren). In begin van de 20ste Eeuw deed het gebouw dienst als administratief centrum van Tour & Taxis en later als postkantoor. Na de recente restauratie is het nu een prachtige plek waar evenementen kunnen worden georganiseerd.

En als sluitstuk ontdekken we de pas gerestaureerde monumentale en adembenemende Gare Maritime : een stad in de stad waar het nooit regent. De gigantische hallen zijn 175 meter diep en rusten op ranke gietijzeren pilaren met art-nouveau-elementen. Het station, werd gebouwd tussen 1902 en 1908 en was toen het grootste goederenstation van Europa. Architect Jan De Moffarts (JDMA) renoveerde dit gebouw samen met Bureau Bouwtechniek en Neutelings Riedijk Architects, bekend van oa. het MAS in Antwerpen, voegde er nieuwe elementen aan toe die er wonderwel in passen.

Voor wie meer tijd heeft kunnen we de wandeling uitbreiden met een ontdekking van de hele site van Tour & Taxis: de ontwikkeling van het nieuwe park, het gebouw van de Vlaamse Gemeenschap, het gebouw van het IBGE…

Praktische info

Korte wandeling : 1u30 – bezoek aan de gebouwen van Tour & Taxis

Lange wandeling : 2u00 à 2u30 – bezoek aan de gebouwen van Tour & Taxis en verkenning van de site

Het bezoek aan de gebouwen is afhankelijk van de beschikbaarheid van het moment.