Wandeling: Het Kerkhof van Laken

Laatste rustplaatsen staan dicht bij het échte leven. Het licht een sluier van het leven en het tijdsbeeld van de gestorvene en verhaalt vergeten rituelen en symboliek.

De “hygiënistische ” 20e eeuw heeft de grafcultuur voor goed veranderd. Grafcultuur verdwijnt evenals architecturale stilistische esthetische emotionele en familiale rituelen…. Treuren is iets individueels geworden en rouwen in gemeenschap en volgens gedragscodes hoort er steeds minder bij. Hierdoor wordt de breuk tussen dood en leven nog meer uitgesproken.

In de 19e eeuw was dit nog helemaal anders. Op het kerkhof van Laken, weleens het “Pêre la Chaise van Brussel” genoemd wou iedereen die naam en faam had in Brussel begraven worden. De nabijheid van de Koninklijke crypte zit daar zeker voor iets tussen… Heel wat kunstenaars hebben vormgegeven aan het funerair erfgoed.

Je vindt hier de graven van illustere figuren zoals Alphonse Balat, Joseph Poelaert, La Malibran, Fernand Khnopff, Marie Poppelin, Jozef Cardijn enz. Ook Emile Bockstael, de laatste burgemeester van Laken ligt hier begraven.

We wandelen over het prachtige kerkhof en bezoek ook de unieke ondergronds grafkelders.

Duur: 1u30

Adres: Onze-Lieve-Vrouwvoorplein – 1020 Laken

Dit bezoek kan je combineren met Interieurbezoek: Queens Brussels of met Tour & Taxis achter de schermen