De KVS

Interieurbezoek : De KVS

Achter de schermen…

Jean Baes kreeg van burgemeester Charles Buls in 1883 de opdracht om het oude wapenmagazijn om te bouwen tot een theaterzaal. Het theater is gebouwd in een Vlaamse neo-renaissancestijl, waarbij de voormalige voorgevel van het entrepot de achtergevel wordt. Bijzonder zijn de getrapte zijgevels met buitenbalkons speciaal voor de brandveiligheid zodat ingeval van nood meer dan duizend mensen geëvacueerd konden worden.

Na een eeuw bestaan had het gebouw een grondige renovatie nodig want het beantwoorde niet meer aan de huidige noden van een theater. In 1999 verhuisde de KVS tijdelijk naar de Bottelarij in Molenbeek, zodat de werkzaamheden voor de renovatie en de nieuwbouw aan de Arduinkaai kunnen starten. Architect Verliefden heeft de nieuwe zaal – De Bol – opgevat als een gebouw binnen het gebouw.

Deze stapeling van betonnen cilinders staat in de vide die hij creëerde door het oude arsenaal volledig leeg te ruimen. Tegen die oude buitenmuren bracht hij rondom passerelles aan die aansluiten op de oude buitenbalkons.

Vandaag beschikt het Brusselse stadstheater over drie speelplekken: De Bol is de gerestaureerde zaal van de schouwburg aan de Lakensestraat; de Top is een polyvalente ruimte net onder het glazen dak van de schouwburg, die onder meer dienst kan doen als debatruimte, voor het projecteren van films of het geven van feestjes; de Box is een black box met een wegneembare tribune en is ondergebracht in het volledig nieuwe gebouw aan de Arduinkaai.

Een ontdekkingstocht achter de schermen!

Duur van de rondleiding

1u30


Adres

Koninklijke Vlaamse Schouwburg
Arduinkaai 7
1000 Brussel

Gidsbeurt/groep

Weekdagen tot max. 18u00
110 € scholen – LO/SO
130 € andere groepen

Aantal

Max. 20 pers. / groep
Max. 2 groepen gelijktijdig

De KVS is toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit. Gelieve wel te melden bij de reservering.

Wanneer ?

Van maandag tot vrijdag
Juli en augustus gesloten