Station Brussel Centraal

Met zijn trapeziumvormige grondplan bestrijkt het station Brussel-Centraal de driehoek gevormd tussen Kantersteen, de Keizerinlaan en de Putterij. Het station werd ingehuldigd in 1952, maar de bouwplannen gaan terug tot 1910 en zijn van de hand van architect Victor Horta.

De werken begonnen echter pas in 1937, na de voltooiing van de Noord-Zuidverbinding. Maxime Brunfaut nam het na Horta’s dood in 1947 van hem over, maar blijkbaar was hij al sinds 1945 bij de bouw betrokken. Het station sluit aan bij de officiële internationale architectuurlijn, met duidelijke verwijzigen naar eerder werk van Horta zoals het Paleis voor Schone Kunsten en het Volkshuis.

Het interieur werd bekleed met travertijn en omvat een grote loketzaal met een paneelplafond met ingewerkte lichtbakken. Het omvatte een stationsbuffet en een koninklijk salon, typisch voor de jaren 1950. Daar kon de koning op de trein wachten of vooraanstaande gasten verwelkomen. Tijdens Expo 58 werd er veelvuldig gebruik van gemaakt. Zo ontving koning Boudewijn er de koning en koningin van Thailand, en ook de negus van Ethiopië.

Het station onderging een grondige restauratie die in 2009 werd afgerond : die werken hebben het gebouw zijn glans van weleer terug gegeven en maken een bezoek meer dan de moeite!

Praktische info

Bezoek aan het station en een kijkje achter de schermen.

Prijs : 150 Euro

Duur : 1u30

Dit bezoek kan gecombineerd worden met de wandeling Horta’s Kunstberg.