Maison Grégoire Lagasse

Henry van de Velde, stichter van het Hoger Instituut voor Sierkunsten van Ter Kameren, was een man met vele talenten. Naast schilder, binnenhuisarchitect, schrijver, juwelenontwerper en designer, was hij ook een gerenommeerd architect en de voornaamste theoreticus van de art nouveau.

In de jaren 1920 werd hij echter een aanhanger van het modernisme. Uit deze periode dateren het huis Cohen en het huis Wolfers maar ook het huis van professor Grégoire Lagasse aan de Dieweg, gebouwd in 1933. Dit ontwerp van Henry van de Velde sluit ongetwijfeld het meest aan bij de Internationale Stijl. Langs buiten kenmerkt de woning zich door strakke gevels met scherpe ribben en wit gepleisterde muren. Binnen zijn alle vertrekken geschikt rond een centraal trappenhuis dat het licht in de woning verspreidt. Dit licht stroomt volop binnen langs de grote rechthoekige vensters die grote stukken uit de gevels happen in een levendig spel van volle en lege vlakken.

Het huis, dat in 1982 beschermd werd, huisvest sinds 1995 een ‘galerij-observatorium’ waar geregeld tentoonstellingen worden georganiseerd met werk van internationale jonge kunstenaars.

Praktische Info

Interieurbezoek van het Maison Grégoire Lagasse, Dieweg 292 , 1180 Ukkel

Te combineren met een van volgende wandelingen : De Observatoriumwijk in Ukkel, De Berkendaalwijk en het Brugmannplein ; De Franklin Rooseveltlaan in de Solboschwijk of De Coghensquare

Of met een ander interieurbezoek: Het van Buurenmuseum of De Villa Empain