Het van Buurenmuseum

van Buurenmuseum – C.Dardenne

Interieurbezoek : Het van Buurenmuseum

De roaring twenties in Ukkel

Vol overgave begint het echtpaar van Buuren eind jaren ’20 aan hun huis in Brussel. Het is dan ook in alles een afspiegeling van de “Roaring Twenties”. Nederlander en bankier met een kunstopleiding ontwerpt mijnheer van Buuren zijn eigen huis, de indeling ervan en sommige meubelstukken. Hij volgt zelfs nauwlettend de uitwerking ervan. Dat resulteert in een schitterende harmonie tussen bouwkunst en toegepaste kunsten, tussen binnen en buiten, tussen warme gloed en schaduwpartijen. De duurste en mooiste materialen worden aangewend voor dit elegante onderkomen van wat stilaan tot een ongelooflijke kunstcollectie zal uitgroeien.

In 1913, kocht mijnheer van Buuren een eerste schilderij van Gustaaf van de Woestijne: later volgen er nog een 30 tal van deze Latemse kunstenaar. Deze waardevolle verzameling – Hercules Seghers, Pieter Breugel de Oude, Georges Minne, Rik Wouters….- is nog steeds te aanschouwen in het huis dat na de dood van het echtpaar door een stichting “Vrienden van het museum David en Alice van Buuren” beheerd wordt.

Daarvoor had mevrouw van Buuren die zich wijdde aan de – nu geklasseerde – tuin(en), nog gezorgd. Uit liefde voor haar man en voor dit uniek art deco-huis.

Duur van de rondleiding

1u30Adres

van Buurenmuseum
Leo Erreralaan 41
1180 Ukkel

Gidsbeurt/groep

130€/groep op weekdagen
140€/groep tijdens het weekend/feestdagen

Toegangstickets moeten ter plaatse aangekocht worden

20€ toegangssupplement/groep op dinsdagen en tijdens het weekend en op feestdagen

Aantal

Max. 15 pers. / groep
Max. 2 groep gelijktijdig

Wanneer ?

Elke dag tussen 10u00 en 13u00