Wandeling

De Observatoriumwijk in Ukkel

Tussen 1870 en 1914 begon de ontwikkeling van de Observatoriumwijk en in deze groene rand van het Sint-Jobplateau nestelden zich heel wat landhuizen en villa’s. Uit deze eerste periode zijn er vooral landhuizen, vaak in Engelse ‘cottage’ stijl gebouwd. Gekenmerkt door overhangende daken met talrijke afsnijdingen, een veelhoekig grondplan en overvloedig gebruik van hout.

Terzelfdertijd ontwikkelde zich in het centrum van Brussel de art nouveau. In de Observatoriumwijk vinden we hier en daar discrete sporen van terug o.a. in de villa Frison gebouwd door Victor Horta.

De meest vermaarde wetenschappelijke instelling in deze wijk is de Koninklijke Sterrenwacht van België opgericht door de wiskundige Alphonse Quetelet en gebouwd door niemand minder dan Octave Van Rysselberghe.

In de wijk zijn de art deco en het modernisme eveneens goed vertegenwoordigd. De meest vooraanstaande Belgische architecten werden aangezocht om in de Observatoriumwijk huizen te ontwerpen: Adrien Blomme, Henry Van de Velde, en Victor Dirickx…

Ook de hedendaagse architectuur kan bogen op enkele markante realisaties van o.a: Jacqmain, Bontridder en Dupuis…

Duur van de rondleiding

2u30


Vertrekplaats

Aan de ingang van de begraafplaats Dieweg
Dieweg 95
1180 Ukkel

Parcours

Wandeling in Ukkel


Aantal

Max. 20 pers. / groep
Meerdere groepen gelijktijdig mogelijk

Wanneer ?

Elke dag volgens beschikbaarheid van de gidsen