Wandeling: langs het kanaal in Molenbeek.

Deze  wandeling neemt ons mee van aan de voorbeeldig verbouwde BelleVue-brouwerij vlak aan het kanaal, door het centrum van Oud-Molenbeek tot in de buurt rond de Sint-Jan-de-Doperkerk.

In Brussel staat Molenbeek bekend als een “roltrapgemeenschap”: sociaal achtergestelde klassen vestigen zich hier totdat ze erin slagen de ladder te beklimmen en trekken dan verder…

Het klopt dat dit geen eenvoudige omgeving is: het is uitgestrekt, complex – en in beweging.

In de 19e eeuw bevond zich hier het industriële centrum van de stad aan het kanaal dat Zuid-België met de haven van Antwerpen en dus met de Noordzee verbond. Sommige van de overgebleven gebouwen uit die tijd krijgen nu een tweede leven. Dit is het geval voor de BelleVue brouwerij: ze is de thuisbasis van twee hotels, sociale instellingen en het nieuwe MIMA Museum. Elders in de wijk zijn sociale woningbouwprojecten van de grond gekomen, culturele instellingen bloeien en de wonden van de metrobouw uit de jaren zeventig zijn nu pas aan het helen. In het midden van dit alles: de Sint-Jan-de-Doperkerk, gebouwd in Art Deco stijl en een van de weinige avant-garde betonnen kerken van de jaren 1930.

Praktische info:

Duur: 2u30

Wandeling langs het kanaal en door Molenbeek.

Te combineren met Tour & Taxis achter de schermenMigratieMuseumMigration