Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

« Alle Evenementen

Wandeling: Charleroi: als een feniks uit zijn as herrijzend

za 30 sep 2023 • 14:00 - 17:00

€18,00

Een eeuw geleden was Charleroi een van de economisch sterkste steden van België en zelfs van Europa. Het verval van de steenkool-, metaal- en glasindustrie veroorzaakte een fundamentele crisis die nu langzaam overwonnen wordt. Tussen de huizen van de rijke industriëlen van toen verrijzen projecten die de stad nieuw leven inblazen.

Reden genoeg om ook veel te leren over minder bekende feiten van de geschiedenis van deze stad. Charleroi ontstond op een heel andere manier dan de meeste andere Europese steden: geen middeleeuwse doolhof vormt de kern van de stad maar de ideale stedelijke structuur van een vesting die de Spanjaarden al na één jaar moesten afstaan aan de Fransen. Deze laatsten planden, naast de bovenstad ook een benedenstad, tot er tussen uiteindelijk het gebied “Entre-deux-villes“ ontstond. Het is deze indeling, die nog steeds herkenbaar is en waarin de volgende gebeurtenissen hun context vonden: de overgang van militair naar industrie, de verplaatsing van de Samber in de benedenstad, de prachtige voorbeelden van modernistische stedelijke en culturele gebouwen.
We ontmoeten elkaar in het station van Charleroi-Centraal (opgelet: tot zes maanden geleden heette het nog Zuidstation) en lopen langs al deze iconen: modernistische juweeltjes, het fragment van een indrukwekkende historische galerij, Art Nouveau-gebouwen die op renovatie wachten, de grote gebouwen van de Université du Travail en de Expo 1911, de grote naoorlogse ontwerpen en de recente wederopbouwprojecten die onder de naam Phénix zijn gegroepeerd.

Een stad die dringend moet ontdekt worden!

Gids: Olaf Winkler

Gegevens

Datum:
za 30 sep 2023
Tijd:
14:00 - 17:00
Kosten:
€18,00
Evenement Categorie:

Locatie

Ingang Gare Charleroi Central
Square Des Martyrs Du 18 aout
Charleroi, 6000 België
+ Google Maps

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn nog niet beschikbaar