Imprimerie Le Peuple – Wikicommons EmDee

Wandeling

Van Horta tot Le Peuple

Het Paleis van Schone Kunsten – Bozar – is één van de laatste en tevens een van de belangrijkste realisaties van Victor Horta ontworpen na Wereldoorlog I . Een ode aan de cultuur. Dit gebouw biedt onderdak aan concertzalen, exporuimten, winkels, restaurants…De stedenbouwkundige context was niet zo gemakkelijk namelijk bouwen op een heuvelflank en het respecteren van de erfdienstbaarheden van het 18de eeuwse Koningsplein. Het gebouw verbindt op een orkestrale manier de beneden- met bovenstad.

Wandelend langs de Ravensteingalerij, de Shell building en het Centraal Station komen we terecht in een verdwenen buurt waar vroeger in de schaduw van de boomgaarden bij de pittoreske terrastuinen van het Oratoriënklooster, het steile Ezelswegje naar het dorp van Schaarbeek slingerde.

Pal bovenop deze verdwenen romantiek prijken vandaag het imposante Rijksadministratief Centrum (1958-1977) en de financiëntoren (1968-1983). De halsstarrigheid waarmee men hier, bij de Pachecolaan, de realisatie van de functionalistische stad doorduwde, maakte het conflict met zijn historische omgeving alleen maar harder.

Deze hele site ondergaat de laatste jaren een transformatie waarbij het de bedoeling is om af te stappen van de mono-functionaliteit van deze wijk naar een plek waar verschillende functies (wonen, werken, ontspanning, onderwijs,…) samenkomen.

Verloren tussen de kraters van de werf, desolaat door de speculatie van nieuwe projectontwikkelingen, werden parels van Brusselse architectuur aan hun lot overgelaten. Van Pacheco tot Le Peuple wandelt door een vergeten buurt langs het statige art nouveau-warenhuis Waucquez (Zandstraat, architect Victor Horta) en de socialistische pers ‘Le Peuple’ (Sint-Laurensstraat, vader en zoon Brunfaut), allen ook pioniers van een nieuwe architectuur. Vandaag waait er een nieuwe wind door de wijk en wil de Stad Brussel, samen met het Gewest een masterplan realiseren waarbij meer gemengde functies aanbod zullen komen. Bovendien werden de schatten van weleer opnieuw in ere hersteld.

Duur van de rondleiding

2u30Vertrekplaats

Aan BOZAR
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Parcours

Wandeling door het centrum van Brussel
Einde aan Le Peuple
Sint-Laurensstraat 28
1000 Brussel

Aantal

Max. 20 pers. / groep
Meerdere groepen gelijktijdig mogelijk


Wanneer ?

Elke dag volgens beschikbaarheid van de gidsen