Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

« Alle Evenementen

Wandeling & interieurbezoek: Bezoek aan het Cauchiehuis en wandeling in het Jubelpark

zo 27 aug 2023 • 10:30 - 13:00

€23,00

In 1905, meer dan een eeuw geleden bouwde Paul Cauchie, decorateur, architect en schilder samen met Lina Voet, een woning met atelier in de Frankenstraat, vlak naast het Jubelpark.

Paul Cauchie installeert zich als zelfstandig decorateur en wist zich al snel op te werken tot één van de beste en meeste gevraagde sgraffito-kunstenaars in Brussel en ver daarbuiten. Getuige hiervan is zijn eigen woning waar hij een gevelvullende sgraffito maakt en zo de aandacht weet te vestigen op zijn woning om de kunst ‘ aan de man te brengen’. De sgraffiti moest een aanvulling zijn op het op architectonisch concept, en voor elke gevel maakt hij een ander ontwerp.De Engelse invloed van de prerafaëlieten, van architect Charles F. Annesley Voysey en de Schotse architect, designer Charles Rennie Mackintosh vindt je terug in de gevelsgraffiti, de architectuur en het interieur. De decoratieve waarde is de dialectiek tussen de abstracte, geometrische lijnvoering en de symboliek in tal van fragmenten, hierdoor is het huis uniek in de verscheidenheid van de Brusselse art nouveau.

Tientallen jaren stond het huis te verkommeren zelfs na de bescherming van het pand in 1975. Dankzij de inzet en de passie van het echtpaar Guy en Leo Decissy is dit pareltje gered van afbraak en met uiterste zorg gerestaureerd en weer toegankelijk gemaakt voor het publiek.

Een schrijn tussen ‘droom en daad.

Daarna maken we een wandeling door het Jubelpark. Het park werd in 1880 aangelegd ter ere van de 50ste verjaardag van België en opende toen de deuren van zijn tentoonstellingsruimten om de Belgische kunst en nijverheid te promoten.

Het meest in het oogspringd is natuurlijk de triomfboog die in 1905 werd voltooid. Het park huisvest verschillende musea waaronder de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis maar ook de Grote Moskee en het Paviljoen van de Menselijke Driften door Victor Horta (opening is niet gegarandeerd tijdens deze wandeling).

Gids: Olaf Winkler

Praktische info

Een rondleiding van het Cauchiehuis gevolgd door een wandeling in het Jubelpark

Prijs: 23 € (wandeling + toegang + interieurbezoek)

De Museumpass en de Art Nouveaupass kunnen niet gebruikt worden voor deze activiteit.

Evenement in het kader van

Gegevens

Datum:
zo 27 aug 2023
Tijd:
10:30 - 13:00
Kosten:
€23,00
Evenement Categorie:

Locatie

Cauchiehuis
Frankenstraat 5
Etterbeek, 1040 België
+ Google Maps

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn nog niet beschikbaar