Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

« Alle Evenementen

Architectuurreis : Bordeaux, La Belle Endormie…zoveel meer dan een kersenrode kleur met een violette schijn!

wo 24 apr - zo 28 apr

architectuur, erfgoed, kwaliteitsvolle herbestemmingen

Begeleiding: Olaf Winkler

De reis is jammer genoeg volzet! Wil je op de wachtlijst? Stuur ons dan een mailtje : info@korei.be 

Bordeaux, de historische havenstad aan de Garonne, werd aan de linkeroever van de rivier gebouwd en deint vandaag verder uit langs nieuwe wijken dankzij de voorbeeldfunctie van de uitbreiding van de tram zonder bovenleiding. Arc en rêve (het kenniscentrum voor architectuur en stedenbouw) ligt mee aan de basis van de vernieuwingsgolf waarop Bordeaux en omgeving al meer dan twintig jaar surfen. Met spraakmakende projecten etaleren ze het vivre emsemble. Langs het water ligt uitgestrekt groen, het werk van de Parijse landschapsarchitect Michel Desvignes. Het is een stad die op een ingenieuze manier oud en nieuw verbindt en oog heeft voor kwaliteitsarchitectuur. De rivier heeft de stad en de haven, Port de la Lune, gevormd. Het CAPC, het museum van hedendaagse kunst, is een overblijfsel van een handelsdepot voor koloniale waren. La Cité du Vin staat symbool voor de metamorfose aan het water rond het oude havengedeelte terwijl de historische binnenstad werd gerenoveerd en gezandstraald. En helemaal in het noorden bouwde Herzog & de Meuron het nieuwe voetbalstadium Matmut Atlantique.

Midden jaren 1920 werd in de nabijheid van Bordeaux het collectief, anti-bourgeois woonproject Cité Frugès, gebouwd door Le Corbusier waar de bewoners zich ondertussen de gestandaardiseerde woningen hebben toegeëigend. De zakenwijk Mériadeck is eveneens een opmerkelijke modernistische ontwikkeling midden in het centrum van de historische stad. In het werk van de architecten Lacaton & Vassal is het de schijnbare normaliteit die in het nieuwe elan schuilt. Het erfgoed in de wijk Grand Parc is niet spectaculair, het gaat hier over banale woonblokken. In plaats van strippen of afbreken bestudeerden de architecten minutieus welke structurele elementen ze konden bewaren en benutten als basis voor een uitbreiding, zo’n 30m² extra leefruimte. Participatie is voor deze architecten een onderdeel van het bouwproces. Met dezelfde principes bouwen zij ook een groot universiteitsgebouw.

Ook andere projecten op de rechteroever, zoals de wijk Quai des Queyries kreeg vorm dankzij het Rotterdamse bureau MVRDV, en voorbij le Jardin Botanique is de Belgische architectuur vertegenwoordigd met Les Archives de Bordeaux Metropole, een werk van Robbrecht en Daem. Aan de oevers van de Garonne verbindt La Méca, de nieuwe cultuurtempel, in één beweging de oude slachthuizen met de rivier. Deze gedurfde topografische bewerking is van architect Bjarke Ingels. En bijna vergeten, er zijn ook nog de wijndomeinen waar heel wat renommée-architecten hun stempel hebben achtergelaten.

Bordeaux boomt! Ontdek de architecturale parels, creatieve broedplekken, denieuwe dynamiek van de historische stad.

We reizen in een kleine groep van maximum 25 personen.

woensdag 24.04.2024 tem zondag 28.04.2024

Download het programma en de praktische informatie hier : Programma Bordeaux 2024-Korei Guided Tours

 

 

 

Pictures :
Place De la Bourse – Bordeaux / Xellery_wiki_Commons / landschapsarchitect Michel Corajoud
Meca – Bordeaux / wiki-commons-Monster4711 /Bjarke Ingels Group & Freaks Architecture
Palais de Justice – Bordeaux / wiki_commons_GFreihalter / Richard Rogers

 

 

 

Gegevens

Begin:
wo 24 apr
Einde:
zo 28 apr
Evenement Categorie: