Wandeling : Een ‘crimineel’ verhaal

Over de geschiedenis van de misdaad, schuld en boete.

Vandaag is iedereen gelijk voor de wet, maar in de eerste eeuwen van Brussel was dat niet het geval. Het maakte een groot verschil of je een burger was of niet, arm of rijk, man of vrouw. Vanaf de 16de eeuw groeide Brussel stilaan uit de hoofdstad van de Nederlanden en steeds meer misdadigers wisten hun weg naar de stad te vinden.

Valsmunterij was een zwaar misdrijf en als straf eindigende je in een ketel met olie op de Grote Markt. In de ‘Vroente – de amigo – ’ achter het stadhuis bracht gedurende het Ancien Régime de vagebonden en dronkenlappen samen,  later werden ze ondergebracht in gevangenissen.

Ook vandaag zijn jong en oud heel erg geïntrigeerd door misdaad … misdaad series blijven een groot succes maar ook de recente evoluties in het sporen- en DNA-onderzoek zorgen daarvoor.

Criminaliteit en het strafrecht van het Ancien régime tot vandaag en verhalen over: het galgenveld, de beul, de betekenis van de schandpaal, strafbedevaarten, valsmunterij  banditisme, hekserij, corruptie, politiehervorming, van zwervers, het pauperisme, de zigeuners, de joden, de prostituees, de mensenhandelaars, van ‘urban legends’ …en nog zoveel meer!

Duur van de rondleiding

2u30


Vertrekplaats

Grote Markt
Stadhuis – Leeuwentrappen
1000 Brussel

Parcours

Wandeling door het centrum van Brussel met einde aan het Justitiepaleis