Wandeling: De Marollen

Dat de Marollen de volksziel van Brussel worden genoemd, hebben ze oorspronkelijk te danken aan hun ligging tussen de twee omwallingen die de stad liet optrekken in de XIIIde en XIVde eeuw.

Ten opzichte van de eerste stad is de Marollen een wijk buiten de stadsmuren, die werd bevolkt door ambachtslui. Ze mochten binnen de eerste omwalling gaan werken, maar bij het luiden van de avondklok werden ze netjes weer buiten gezet. Ze schaarden zich rond de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Kapelle, de eerste buitenparochie van de stad.

Ook nadat de Marollen binnen de tweede omwalling kwamen te liggen, veranderde er niets aan die vreemde situatie die werd getekend door tal van conflicten en gekrakeel. De traditionele weerspannigheid houdt ook verband met de beslissing die de leidende klasse nam in de 19de eeuw om het pompeuze Justitiepaleis te laten domineren over de wijk.

De straatjes van de Marollen zijn verbonden door twee parallel lopende centrale wegen: de Hoogstraat, een oude Romeinse baan en de Blaesstraat, aangelegd in de XIXde eeuw. In de buurt van de Blaesstraat wordt elke dag de“Aa-mêt ” gehouden.

De ontwikkeling van de Marollen is vooral in de 19de eeuw gebeurd, rond het eerste Zuid- Station (Rouppeplein) en de Zenne, fabrieken, ateliers, beluiken, gangen en steegjes werden gebouwd. Migranten kwamen zich nestelen bij het rijke aanbod aan werkgelegenheid.

De laatste jaren ondergaat deze wijk de rush van de verzaveling. Deze buurt in volle ontwikkeling is toeristisch drukbezocht en aangetrokken door de folklore en het authentieke traceren nieuwe bewoners, projectontwikkelaars en handelaars de lijnen van de toekomst. Vanuit de overheid groeit wel het bewustzijn dat ook ontwikkelingen voor de bestaande bewoners nodig zijn: denken we maar aan het recente Jonctionproject achter de Brigitinnenkerk.

Praktische info

Duur: 2 uur