Wandeling : James Ensor, rebel in burgerpak!

Ensorwandeling door Brussel

James Ensor werd in 1860 in Oostende geboren. Zijn geboortestad Oostende maar ook Brussel waren fundamentele voedingsbodems voor zijn schilderijen. Tijdens deze wandeling ontdek je hoe dit zijn beeldtaal heeft gevormd.

Kort geschetst groeide Ensor op in een land met een prille monarchie, waarin de Kerk verbeten voor z’n invloed vocht, waarin een snelle industriële evolutie een tijd van sociale spanningen inluidde, een land waarin Vlamingen en Walen al tegenover elkaar stonden. De politieke, sociaaleconomische en etnische machtsverhoudingen in België zijn dan ook een steeds terugkerend thema in Ensors schilderijen.

Brussel bevrijdde hem van de kleinburgerlijke bekrompenheid en hij maakte er veel vrienden. Brussel was the place to be voor jonge kunstenaars die nieuwe trends aftastten. Zijn anarchistische geest heeft een afkeer van critici, politici, geestelijken, dokters en rechters. Maar ook taalkundig maakt hij zich de spot meester. De zwanze, oorspronkelijk vooral in Brussel verspreid, was onder Ensors leeftijdgenoten erg populair.

Was hij een overgevoelige seismograaf die het gerommel van de avant-garde onder het voetpad registreerde of een gewoon een genie die zijn eigen variant bedacht?

Duur van de rondleiding

2u30


Vertrekplaats

Ingang Park Van Brussel tegenover het Koninklijk Paleis – Paleizenplein
1000 Brussel

Parcours

Wandeling door het centrum van Brussel met einde aan de Hofberg (Kunstberg)