Wandeling

Goed bewaarde winkelinterieurs in Brussel

Winkelinterieurs worden vaak in een nieuw jasje gestoken, om de mode van de tijd te volgen of om te voldoen aan nieuwe opgelegde normen. Maar soms blijft de tijd stilstaan en wordt een winkelinterieur lange tijd bewaard. Gelukkig maar, want vaak barsten deze winkels van de charme en brengen ze klanten in verwondering. Sommige winkelinterieurs hebben een bijzonder ontwerp, in andere werden materialen gebruikt die vandaag zeldzaam zijn. Ze zijn uniek en op maat van de ruimte gemaakt. De interieurs overleefden vele generaties en zijn zo tot ons erfgoed gaan behoren. Het is pas wanneer een vertrouwd waardevol interieur verdwijnt, dat buurtbewoners het gemis voelen.

Naar aanleiding van het boek ‘Goed bewaarde Winkelinterieurs’ gaan we op stap in het centrum van Brussel en ontdekken welke oude winkelinterieurs vandaag nog bestaan. Boek én wandeling willen eigenaars, klanten en de overheid sensibiliseren om dit kwetsbare erfgoed te koesteren én te bewaren.

Deze wandeling werd ontwikkeld in samenwerking met Katherine Ennekens, schrijfster van het boek “Goed bewaarde Winkelinterieurs”, 2023, Luster.

Duur van de rondleiding

2u30Vertrekplaats

Standbeeld Albert I – onderaan de trappen van de Kunstberg
Kantersteen
1000 Brussel

Parcours

Wandeling door het centrum van Brussel
De wandeling eindigt aan de uitgang van de Sint-Hubertusgalerijen (kant Schildknapenstraat)

Aantal

Max. 15 pers. / groep
Max. 2 groepen gelijktijdig


Wanneer ?

dinsdag t.e.m zaterdag
10u30 – 17u00


In samenwerking met