Online lezing: “Virtuele wandeling in de Europese wijk “

Het centrum van Europa ligt in Brussel! En wel in een wijk met een rijke geschiedenis en niet minder interessante actuele ontwikkelingen. Historisch gezien was dit gebied zowel het resultaat van zorgvuldige stadsplanning als van respectloze veranderingen.

In de 19e eeuw kwam hier de eerste goed geplande stadsuitbreiding van de jonge hoofdstad van België met woningen voor de adel, goed geordend rond twee indrukwekkende parken. Een eeuw later en tegen het protest in, maakten de historische gebouwen plaats voor modernistische kantoren die onderdak boden aan talloze EU-instellingen.

Vandaag is onze visie op urbanisme veranderd en worden de eerste stappen gezet om deze monofunctionele wijk om te vormen tot een gemengde stad. Op basis van het masterplan van Christian de Portzamparc moet de canyonachtige hoofdas worden omgevormd tot een reeks groene pleinen. De eerste woontorens werden reeds gebouwd en de plannen voor het nieuwe gebouw voor de Europese Commissie werden gepubliceerd. De plannen voor een nieuw Europees Parlement zijn in aantocht. Allemaam tekenen van goede bedoelingen maar ze stoten soms ook op hun grenzen…

Op deze virtuele wandeling leren we veel over het België van de 19de eeuw, over Europa en over het Brussel van nu en over hoe het er waarschijnlijk zal uitzien in de toekomst.

We „wandelen“ door een wijk met een weinig bekende rijke geschiedenis en een mogelijk meer stedelijke toekomst: van het Jubelpark naar het Luxemburgplein, langs nieuwe woonprojecten, het prachtige Leopoldpark met zijn historische gebouwen en ontdekken de Europese instellingen waar we even binnenkijken in het nog nieuwe gebouw voor de Europese Raad.

Praktische info

Online virtuele wandeling op aanvraag voor groepen

Duur: 1u30

Rue Belliard – Belliardstraat © visit.brussels – Sophie Voituron – 2019