Online lezing: “Virtuele wandeling: het nieuwe oude havengebied van Antwerpen – meer dan het MAS”

Antwerpen ondergaat een indrukwekkende transformatie. Haar rijke verleden als stad van kunst, handel en haven wordt zo vergezeld van een opwindend heden en een hopelijk voorspoedige toekomst. Het havengebied – of liever, wat vroeger een haven was – speelt daarbij opnieuw een niet onbelangrijke rol. De industriële activiteit heeft zich verplaatst naar de Nederlandse grens, en rond de historische bekkens en op een voormalig spoorwegterrein is nieuw leven ontstaan.

Dat dit niet enkel het al internationaal vermaarde MAS en het Havenhuis van Zaha Hadid omvat, wordt duidelijk tijdens een virtuele wandeling die we iets zuidelijker beginnen: namelijk aan het Centraal Station van Antwerpen, “het op vier na mooiste station ter wereld”, zoals een Amerikaans tijdschrift schreef. Van daar gaan we noordwaarts naar Park Spoor Noord met de nieuwe gebouwen er rondom, naar de nog steeds groeiende nieuwe Cadixwijk en, jawel, ook naar het iconische Havenhuis waar we even binnenkijken.

Gids en architectuurjournalist Olaf Winkler neemt ons opnieuw mee op een virtuele live tour door de openbare ruimte en architectuur. We komen langs geslaagde groene zones, volledig nieuwe woonarealen, sociaal complexe wijken in verandering en projecten van bekende en minder bekende architecten: reden genoeg om na te denken over stedelijke en sociale verandering, over kansen, risico’s en mogelijke stedelijke kwaliteit.

Praktische info

Virtuele wandeling op aanvraag voor groepen.