Interieurbezoek : La Nouvelle Maison

Henry van de Velde in Tervuren

Onlangs is La Nouvelle Maison in Tervuren bij Brussel met uiterste zorg en liefde gerestaureerd, onder leiding van architect Guido Stegen.

Architect Henry van de Velde ging er in 1927 zelf met zijn gezin wonen. Het huis heeft een verfijnde detaillering en een subtiel kleurenpalet, die na bijna een eeuw weer in de oorspronkelijke staat zijn teruggebracht.

In zijn artistieke loopbaan was van de Velde kunstschilder, decorateur, designer en tenslotte ook architect. Na een Art Nouveau periode, koos hij rond 1900 voor een rationeel design, met verdwijnen van decoratie, en vervaging van het onderscheid tussen kunst en kunstambacht, wat tot Bauhaus zou leiden.

La Nouvelle Maison is de vierde en laatste woning die Henry van de Velde (1863-1957) bouwde voor zijn gezin. Alle huizen, ontworpen voor het gezin van de Velde-Sèthe, hadden een andere stijl.

De stijl van La Nouvelle Maison is duidelijk modernistisch, maar op een zeer persoonlijke manier van Henry van de Velde, met veel aandacht voor massa, extra benadrukt door de afgeronde hoeken, of zoals Henry van de Velde het zelf verwoorde: “Een architectuur herleid tot massa’s, met een dialoog tussen open en gesloten, een architectuur verankerd in de aarde, alsof zij eruit ontstaat en opstaat.”

Het huis staat ingeplant in het midden van een driehoekig terrein, waarvan het oostelijke deel dienst deed als boomgaard, moestuin en bleekweide, en het westelijke deel als open landschap, met zicht op de Tervurenlaan.

Duur van de rondleiding

1u00
Adres

La Nouvelle Maison
Albertlaan 1
3080 Tervuren


Onthaal + gids/groep

280 € kantooruren tot max. 18u00
295 € weekend & feestdagenAantal

Max. 15 pers. / groep
Max. 1 groep gelijktijdigWanneer ?

Maandag – zondag
10:00 – 18:00
Steeds op aanvraag – minstens 3 weken voor het bezoek