De Stichting koningin Elisabeth (Henry Lacoste) en de Hortakapel

Brugmannziekenhuis werd officieel ingehuldigd in 1923 en is een van de grootste ziekenhuisstructuren van Brussel. Het ontwerp van de site is van de hand van Victor Horta.

De Hortakapel is gelegen in het noordelijke deel van de site. Voordien was de kapel de plaats waar de families zich verzamelden rond de overledenen en waar de begrafenisceremonies (godsdienstig of niet) plaatsvonden.

Aan de kant van de J.J. Crocqlaan werden verschillende laboratoria gegroepeerd. De klinische biologie stond aan het begin van haar evolutie en in een universitaire en modern ziekenhuis werd veel aandacht besteed aan research. Het ontwerp voor de laboratoria werd toevertrouwd aan de Brusselse architect Henry Lacoste die het gebouw voltooid in 1933.

In de inkomhall en de bibliotheek van de Geneeskundige Stichting Koningin Elisabeth is Henry Lacoste op zijn best. De materialen zijn van uitzonderlijke kwaliteit met een opvallend lijnenspel en een prachtige kleurencombinatie. De architectuur is een revelatie. Zo vormt de Foundation koningin Elisabeth een mooi architecturaal geheel met de rest van de campus.

Praktische info

Bezoek aan de campus van het Brugmannziekenhuis in Laken met interieurbezoeken aan de Hortakapel en de Stichting Koningin Elisabeth.