De studentenhomes van Willy Van Der Meeren

Willy Van Der Meeren (1923-2002) is één van de meest interessante figuren uit denaoorlogse Belgische architectuur en design. Hij kan beschouwd worden als de laatstevan een aantal modernisten die architectuur een sociale rol toekenden, verrijkt metspeelse vindingrijkheid en gedurfde eenvoud.

In 1971-73 werden de studentenhomes als een van de eerste gebouwen op het VUB Oefenplein gebouwd. Willy Van Der Meeren maakte er de studentenrevolte van Mei ’68 indachtig – een labyrintisch dorp van, waar de studenten eerder hun weg vonden dan de politie. De homes waren een tijd bedreigd maar in werden voor een groot deel ingepland in het nieuwe masterplan van de campus. Ze worden op dit moment gerenoveerd waarbij de VUB zelf het voortouw neemt om na te gaan op welke manier de architecturale kwaliteiten van de gebouwen kunnen behouden worden en toch aan de nieuwe normen van vandaag kan voldaan worden.

Praktische info

Interieurbezoek aan de studentenhomes : Campus Oefenplein – 1050 Elsene

Dit bezoek kan gecombineerd worden met een bezoek aan het Rectoraatsgebouw van de VUB en met een bezoek aan de IJskelders van de VUB