Fietstocht: Het arcadia van Rik Wouters en zijn muze Nel.

Een zinnenprikkelende fietstocht over paden betreden door Rik en Nel Wouters op hun vele wandelingen van Bosvoorde naar Groenendaal. Laat je net als Rik Wouters inspireren door de lichtweerkaatsingen op de rode daken van Bosvoorde, de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Welriekende of de serres van Hoeilaart. Laat je onderdompelen in de prachtige kleuren, geuren en geluiden van het Zoniënwoud. Geniet van een heerlijke picknick aan één van de vele vijvers van Groenendaal en experimenteer met houtskool. Luister naar de verhalen van Nel, vrienden en tijdgenoten.  Een unieke belevingstocht over het ontstaan en de bloei van het oeuvre van de belangrijkste Brabantse fauvist.

 Rik Wouters ( Mechelen 1882-Amsterdam 1916)Beeldhouwer, schilder, tekenaar, graficus .

De artistieke vorming van Rik Wouters begint  heel vroeg in de meubelmakerij van zijn vader, waar hij wordt ingewijd in de schrijnwerkerij en decoratieve voorwerpen voor meubels leert maken. Hij is slechts 15 jaar oud als hij zich inschrijft aan de Academie voor Schone Kunsten van Mechelen om beeldhouwkunst te studeren.

In 1900 schrijft hij zich in aan de academie van Brussel, waar hij lessen beeldhouwen naar de natuur en tekenen volgt. In 1904 ontmoet hij de vrouw van zijn leven Hélène Duerinckx. Ze is zestien, haar bijnaam is Nel en ze poseert voor kunstenaars, al snel wordt ze zijn muze toeverlaat en levenspartner. In 1907 verhuizen ze, wegens de slechte gezondheid van Nel naar het groene Bosvoorde in de wijk de Bezemhoek aan de rand van het Zoniënwoud. Hier heel dicht bij de natuur schildert hij een oeuvre, een ode aan kleur en licht. Het koppel leeft er in alle eenvoud, arm maar gelukkig tot de eerste wereldoorlog uitbreekt.

Rik Wouters wordt naar het front gestuurd en later als krijgsgevangene in het kamp van Amersfoort geïnterneerd. Hij zet er zich weer aan het werk maar sterft in 1916 aan de gevolgen van kaakkanker.  Acht jaar later laat Nel het lichaam van haar teerbeminde Rik overbrengen naar het kerkhof van Bosvoorde op een boogscheut van Riks geliefde Bezemhoek en het bos.

Praktische informatie

 • Vertrekplaats: 
  • Leopold Wienerplein – 1170 Waetermaal-Bosvoorde
  • Op de hoek met Majoor Nicolaas Rémy Brückstraat aan Beeld Huiselijke Zorgen (Rik Wouters, 1913) tegenover oude tramhalte Wiener.                                                    
 • Duur :
  • Daguitstap waarbij picknick wordt voorzien.
  • Van 10u tot 16u.
 • Afstand : 20 km door berg en dal met enkele pittige beklimmingen.
 • Gids : Fietstocht onder de begeleiding van Pascale Van den Storme.
 • Opgelet: fiets zelf mee te brengen. Max. 12 pers.

La Château te Groenendaal, 1913, Aquarel en Houtskool. Privé verzameling. Rik Wouters