Europa, het kloppend hart van Brussel

Weinig Brusselse wijken hebben de afgelopen decennia zoveel veranderingen te verwerken gekregen als de Leopoldswijk. Oorspronkelijk gebouwd voor een publiek van aristocraten en burgers van goede komaf, wordt de wijk nu grotendeels gekenmerkt door de gebouwen van de Europese Unie.

Vandaag blijft er met uitzondering van het dambordpatroon weinig van de oorspronkelijke Leopoldswijk over. De wijk wordt gedomineerd door de gebouwen van de Europese Unie met het Europees parlement op kop. Die evolutie begon in 1957, met de ondertekening van het Verdrag van Rome en de oprichting van de Europese Economische Gemeenschap (EEG). De EEG had een hoofdkwartier nodig en na veel gehannes kwam het grootste deel van die instellingen in Brussel terecht.

De Europese wijk is eerder een onbekende buurt. We wandelen zowel doorheen de historiek van de wijk en kaderen de verschillende Europese instellingen. Maar we kijken ook naar de toekomst van deze wijk want allerlei plannen worden klaargestoomd: het masterplan van Christian de Portzamparc, de heraanleg van het Schumanplein de Leopolds Village van Pierre Blondel, een complex van woningen, winkels, hotel gebouwd bovenop de Belliardtunnel, het verkeersvrij maken van het Luxemburgplein…

Praktische info

Wandeling door de Europese wijk. Metrohalte : Schuman

Deze wandeling kan combineerd worden met een interieurbezoek aan Le Concert Noble of aan De Solvay Bibliotheek