Wandeling door de Brigittinenwijk in de Marollen.

Deze wijk kende rond de eeuwwisseling een enorme dynamiek door de aanwezigheid van een treinstation en het volkshuis ontworpen door Victor Horta. Een nieuwe stedelijke infrastructuur diende zich aan met het grootwarenhuis Merchie-Pède, het Wijnpaleis, een nieuwe typologie van huurwoningen, een woning met atelier voor een kunstenaar en een nieuwe modelschool.

Het centrum van de wijk draait rond de kapel van les Brigittines, gebouwd door Léon van Hiel met een beuk in Italiaans-Vlaamse renaissancestijl werd na de Franse Revolutie een school, een pandjeshuis een opslagplaats voor boeken, nadien wordt ze gebruikt als gevangenis, militaire apotheek, arsenaal, danszaal…

Het centrum van de wijk is de kapel Brigittinen. De kapel is gebouw door de orde van Brigitta en een ontwerp van Léon van Hiel in een Italiaans-Vlaamse renaissancestijl. Na de Franse Revolutie krijgt de kapel verschillende functie: pandjeshuis, arsenaal, gasthuis, opslagplaats voor bier en hout, overdekte makt, balzaal….

Vandaag is de Brigittineskapel omgevormd tot een hedendaags kunstencentrum voor beweging en stem van de stad Brussel. De Italiaanse architect Andrea Bruno i.s.m. met Sumproject besliste om het oude gebouw te klonen. Een identiek volume als dat van de kapel biedt de ruimtes die nodig zijn voor het goede functioneren van het Hedendaagse Kunstencentrum van Beweging. De oude ruimte is zo volledig vrijgemaakt voor het opvoeren van voorstellingen. Een aansluitend is er een beperkte aanbesteding voor het ontwerpen van een complex van residenties voor kunstenaars met ateliers en een tuin.

Praktische info

Wandeling door de Marollen

Deze wandeling kan gecombineerd worden met een bezoek aan het Hortaschooltje (enkel in het weekend)