Cauchiehuis

Interieurbezoek : Het Cauchiehuis

Sgraffito op zijn best

In 1905 bouwde decorateur, architect en schilder Paul Cauchie samen met Lina Voet, een woning met atelier in de Frankenstraat.

Paul Cauchie installeert zich als zelfstandig decorateur en wist zich al snel op te werken tot één van de beste en meeste gevraagde sgraffito-kunstenaars in Brussel en ver daarbuiten. Getuige hiervan is zijn eigen woning waar hij een gevelvullende sgraffito maakt en zo de aandacht weet te vestigen op zijn woning om de kunst ‘ aan de man te brengen’. De sgraffiti moest een aanvulling zijn op het op architectonisch concept, en voor elke gevel maakt hij een ander ontwerp.

De Engelse invloed van de prerafaëlieten, van architect Charles F. Annesley Voysey en de Schotse architect, designer Charles Rennie Mackintosh vind je terug in de gevelsgraffiti, de architectuur en het interieur. De decoratieve waarde is de dialectiek tussen de abstracte, geometrische lijnvoering en de symboliek in tal van fragmenten, hierdoor is het huis uniek in de verscheidenheid van de Brusselse art nouveau.

Tientallen jaren stond het huis te verkommeren zelfs na de bescherming van het pand in 1975. Dankzij de inzet en de passie van het echtpaar Guy en Leo Decissy is dit pareltje gered van afbraak en met uiterste zorg gerestaureerd en weer toegankelijk gemaakt voor het publiek.

Duur van de rondleiding

1u00


Adres

Cauchiehuis
Frankenstraat 5
1040 Brussel

Toegang + gidsbeurt/groep

285 € / groep (maandag tot vrijdag – kantooruren)
295 € / groep (zaterdag, zondag en feestdagen)

Aantal

Max. 15 pers. / groep
Max. 1 groep gelijktijdig

Het Cauchiehuis is helaas niet toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit

Wanneer ?

elke weekdag en sommige zaterdagen en zondagen (telkens op aanvraag)