Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

« Alle Evenementen

Wandeling & interieurbezoek: Japanse invloed op Art Nouveau en bezoek aan het huis van Hankar

za 3 feb • 14:00 - 16:30

Na eeuwen van isolatie opende Japan opnieuw haar grenzen in 1854 – en de westerse kunst- en architectuurwereld raakte er meteen van in de ban. Kunsthandelaar Samuel Bing richtte in 1888 het tijdschrift ‘Le Japon Artistique’ op, en omschreef de Japanse kunst als een ‘Art Nouveau’.

Onder invloed van de oosterse kijk op de natuur ontwikkelden zich twee architectuuropvattingen binnen de ontluikende Belgische Art Nouveau: enerzijds de aanhangers van een totaalkunst die alles omvattende architectuur ontwierp naar het voorbeeld van wat de natuur voor de mens betekent. De organische interieurs van Victor Horta dompelen ons op die manier in een universum onder.

Anderzijds waren er architecten zoals Hankar die erkenden dat de mens slechts een van de vele elementen van deze natuur is. Deze nederigheid en bescheidenheid zetten hen ertoe aan om al het overtollige uit hun architectuur te weren.

Tijdens een boeiende wandeling door de Louizawijk langs huizen van beide architecten, gaan we op zoek naar de Japanse invloed op de Art Nouveau. We bezoeken ook het huis dat Hankar voor zichzelf ontwierp, en waar hij zelf ook woonde – en ook hier zijn de Japanse invloeden duidelijk te zien.

De stadstour is afgelopen om 16u30. Nadien kan je naar het concert ‘met Brussels Philharmonic in Flagey: ‘Mahler 1’. Je kan enkel de wandeling reserveren maar er zijn ook voordelige combitickets voor de stadstour en het concert.

Praktische informatie

  • Afspraakplek : aan het Hortahuis – Amerikaansestraat 27 – 1060 Sint-Gillis
  • Begin wandeling: 14u00 (tot 16u30)
  • Prijs: 32 € (wandeling + toegang en rondleiding Hankar Huis)
  • Tickets via deze link

Activiteit in het kader van de Combiconcerten in samenwerking met

 

Gegevens

Datum:
za 3 feb
Tijd:
14:00 - 16:30
Evenement Categorie:
Site:
https://shorturl.at/GJPV4

Locatie

Aan het Hortamuseum
Amerikaansestraat 27
Sint-Gillis (Brussel), 1060
+ Google Maps