Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

« Alle Evenementen

Interieurbezoek: Justitiepaleis van Brussel – zat 9 december 2023 – 14u00

za 9 dec 2023 • 14:00 - 15:30

€12,00 – €16,00

Wie was Joseph Poelaert, (1817-1879) de architect van het Justitiepaleis? Waarom was hij zo bezeten door zijn vak dat hij er overstuur van raakte? Hij was zo geobsedeerd dat hij zijn meesterwerk – het grootste bouwwerk van de 19e eeuw in heel Europa – niet zelf voltooide. De ‘Schieven architek’, zoals de Brusselaars hem noemden was een echte kameleon die zich niet kon beperken tot een enkele stijl.

Het Justitiepaleis is een neoklassieke mastodont met Assyrisch-Babylonische trekken. Poelaert beschouwde zichzelf als een kunstenaar, een onderwijzer en een ethische richtingaanwijzer van de burgerlijke maatschappij. Het hele Justitiepaleis barst van verwijzingen naar de onafhankelijke rechtspraak in een 19e eeuwse staat met scheiding der machten.

Joseph Poelaert heeft heel wat becijferd voor dit monumentale gebouw: hoogtes, breedtes, aantal treden, getallen en symbolen zijn alom vertegenwoordigd in de architectuur en vormen het zichtbare beeld van de onzichtbare werkelijkheid. Elk getal staat voor een bepaalde kwaliteit en heeft een symbolische geladenheid. Zo werd het Justitiepaleis het meest exemplarische voorbeeld van symboliek.

Tijdens dit bezoek graven we in het verleden van oude culturen en religies en leggen de geheimen van het grootste monument van de 19de eeuw bloot. Je krijgt inzicht in de rol van het paleis binnen de werking van justitie en we bezoeken verschillende zittingszalen. Je ontdekt het verhaal van de architect, de architectuur, de stedenbouwkundige inplanting en de symboliek die schuil gaat achter deze monumentale façade.

Opgelet:

  • Het bezoek aan de zalen is afhankelijk van de toegankelijkheid en beschikbaarheid op dat moment.
  • Tickets kunnen enkel op voorhand online aangekocht worden
  • Aangekochte tickets worden niet terugbetaald. Ze mogen wel doorgegeven worden
  • Gelieve minstens 10 minuten voor het begin van de rondleiding aanwezig te zijn
  • Laatkomers kunnen niet meer aansluiten bij de groep
  • Iedere deelnemer is verplicht om de securitycontrole te doorlopen (scherpe voorwerpen zoals messen, passers etc zijn verboden)
  • Het gebouw is beperkt toegangkelijk voor deelnemers met een beperking. Gelieve vooraf contact op te nemen met info@korei.be om te kijken wat mogelijk is

Gegevens

Datum:
za 9 dec 2023
Tijd:
14:00 - 15:30
Kosten:
€12,00 – €16,00
Evenement Categorie:

Locatie

Justitiepaleis (net voor de security)
Poelaertplein
Brussel, 1000
+ Google Maps

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar