Wandeling

Rond de vijvers van Elsene

Wie wil er niet wonen in het idyllische groen van de Maalbeekvallei? De natuur is hier gerecupereerd in vijvers, rotsen, fonteinen en de voortuintjes. Het georkestreerd landschap reflecteert zich in het wateroppervlak en in de architectuur. Het ene aristocratische huis is al chiquer dan het andere, gebouwd in een diverse vormentaal van stijlen.

Op deze wandeling voert de Art Nouveau de boventoon voor de huizen die tijdens de vorige eeuwwisseling werden gebouwd. De architecten Ernest Blerot en Ernest Delune waren qua talent aan elkaar gewaagd en bouwden elk, rond de vijvers, meer dan een dozijn huizen. Elke gevel is gehuld in een maatpak van zijn tijd. Na de eerste wereldoorlog verandert de architecturale smaak en zoekt men oplossingen voor het wooncomfort zoals in ‘La Cascade’ van architect René Ajou.

Architect en bouwpromotor Jean-Florian Collin, de stichter van Etrimo en Stanislas Jansinki bouwen op hun beurt spraakmakende appartementsgebouwen.

Tal van kunstenaars, dichters en schrijvers hebben rond de vijvers gewoond: Camille Lemonnier, Emile Verhaeren en niet te vergeten ‘Akarova’, danseres, decorontwerpster, schilderes en beeldhouwster.

De vijvers slingeren doorheen het landschap en monden uit in de bron: de site van de abdij van de cisterciënzers. Hier zal Henry van de Velde later  ‘La Cambre’ oprichten : de school naar het voorbeeld van de Kunstgewerbeschule in Weimar.

Duur van de rondleiding

2u30Vertrekplaats

Aan de Kerk van het Heilige Kruis
Heilige-Kruisplein
1050 Elsene
(naast het Flagey-gebouw)

Parcours

Wandeling door Elsene – in de buurt van het Flageyplein en de Louizalaan
Einde van de wandeling aan de Ter Kamerenabdij

Aantal

Max. 20 pers. / groep
Meerdere groepen gelijktijdig mogelijk


Wanneer ?

Elke dag volgens beschikbaarheid van de gidsen