Het Flageygebouw achter de schermen

Op 1 februari 1931 start het Nationaal Instituut voor de Radio-omroep, het NIR, met een nationaal radioprogramma. Tussen 1935 en 1938 kreeg de moderne ‘geluidsfabriek’ de vorm van een statige pakketboot, een verbluffend concept dat als een van de eerste omroepgebouwen wereldwijd werd geprezen voor zijn schoonheid, functionaliteit en akoestiek.

Het radiogebouw is vandaag bekend als ‘Flagey’ genoemd naar de toenmalige burgemeester van Elsene.

Na een turbulenten ontwerpwedstrijd, die in 1933 uiteindelijk werd gewonnen door de Brusselse architect Joseph Diongre, bijgestaan door ingenieur Raymond Braillard werd de eerste steen gelegd in 1935. Het ontwerp combineert architecturale vernieuwing met de strengste eisen op akoestisch en technisch vlak, met grote aandacht voor de afwerking van het speciaal ontworpen meubilair.

Neem een kijkje achter de schermen en ontdek oa. de opnamestudio’s en de machinekamer van dit prachtige geklaseerde gebouw.

Praktische info

Toegang via het Flageyplein – 1050 Elsene

Groep : max 20 pers (max. 3 groepen gelijktijdig)

Duur : 1u30

Prijs per groep :

  • Toegang : 75 €
  • Gids : 110 € (scholen – maandag tot vrijdag; einde bezoek ten laatste om 18u00) – 135 € (non-profit – maandag tot vrijdag; einde bezoek ten laatste om 18u00) – 150 € (profit – maandag tot vrijdag; einde bezoek ten laatste om 18u00) – 150 € (alle groepen weekend en feestdagen) – 180 € (nocturnes)

Wanneer:

Van maandag tot en met zondag (steeds op aanvraag)

Dit bezoek kan gecomineerd worden met een wandeling in de buurt: Rond de vijvers van Elsene