Interieurbezoek : Het Justitiepaleis

Op dit moment zijn rondleidingen in het Justitiepaleis NIET MEER MOGELIJK vanwege de werken aan het gebouw. Indien u op de hoogte wil blijven kan u zich inschrijven op de nieuwsbrief via deze link.

Wie was Joseph Poelaert (1817-1879), de architect van het Justitiepaleis? Waarom was hij zo bezeten door zijn vak dat hij er overstuur van raakte? Hij was zo geobsedeerd dat hij zijn meesterwerk – het grootste bouwwerk van de 19e eeuw in heel Europa – niet zelf voltooide. De ‘Schieven architek’, zoals de Brusselaars hem noemden was een echte kameleon die zich niet kon beperken tot een enkele stijl.

Het Justitiepaleis is een neoklassieke mastodont met Assyrisch-Babylonische trekken. Poelaert beschouwde zichzelf als een kunstenaar, een onderwijzer en een ethische richtingaanwijzer van de burgerlijke maatschappij. Het hele Justitiepaleis barst van verwijzingen naar de onafhankelijke rechtspraak in een 19e-eeuwse staat met scheiding der machten.

Joseph Poelaert heeft heel wat becijferd voor dit monumentale gebouw: hoogtes, breedtes, aantal treden, getallen en symbolen zijn alom vertegenwoordigd in de architectuur en vormen het zichtbare beeld van de onzichtbare werkelijkheid. Elk getal staat voor een bepaalde kwaliteit en heeft een symbolische geladenheid. Zo werd het Justitiepaleis het meest exemplarische voorbeeld van symboliek.

We graven in het ver verleden van oude culturen en religies en leggen de geheimen van het grootste monument van de 19de eeuw bloot.

Praktische info

Je ontdekt het verhaal van de architect, de architectuur, de stedenbouwkundige inplanting en de symboliek die schuil gaat achter deze monumentale façade. Je krijgt inzicht in de rol van het paleis binnen de werking van justitie. Je brengt een bezoek aan het Hof van Cassatie, Hof van Beroep, Hof van Assisen.

De toegang tot de verschillende zittingszalen is niet gewaarborgd en is afhankelijk van de beschikbaarheid op het moment van de rondleiding.

Onze gidsen passen de inhoud van hun rondleiding aan aan de groep waarvoor ze gidsen.

Adres ? Poelaertplein – 1000 Brussel

Duur ? 1u30min

Wanneer?

Tijdens de kantooruren: rondleidingen kunnen starten tussen 9u30 en 15u30

Aantal personen? Max 20 personen per groep

Prijzen ?

Tijdens de kantooruren

  • Scholen : 100 Euro/groep (de school moet verplicht 2 begeleiders per groep voorzien)
  • Socio-cultureel: 150 Euro/groep
  • Overige groepen: 180 Euro/groep

Elke deelnemer is verplicht om via de security (scannstraat) te passeren

Het Justitiepaleis is een werkplek. Gelieve de rust te bewaren.