Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
za 18 sep

Wandeling: Voormalige hippodroom van Ukkel-Bosvoorde

Gratis activiteit in het kader van Heritage Days Brussel.

Op initiatief van de Société d’Encouragement des races de chevaux et du développement des Courses en Belgique werd aan de rand van het Zoniënwoud een paardenrenbaan gebouwd.
Landschapsarchitect Édouard Keilig, eerder al ontwerper van het tracé van het Terkamerenbos, tekende de plannen en in 1875 gingen de werken van start. Naast de grote tribune in Vlaamse neorenaissance staat een kleinere tribune in eclectische stijl. In 1900 ontwierp architect François Kips de stallen en het weeggebouw waar het gewicht van de jockeys werd gecontroleerd.
Tussen 1941 en 1951 werd de site door architect Breydel verrijkt met een inkompoort, loketten, een vertrektoren en hallen voor de weddenschappen. In 1995 werd de laatste wedstrijd gelopen. Sinds 2014 is de hippodroom eigendom van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
De Maatschappij voor Stedelijke Inrichting ontwikkelt er een grootschalige herstel- en restauratiecampagne van de opmerkelijke gebouwen. De grote en de kleine tribune, het weeggebouw en de scheidsrechtertoren werden gerenoveerd en op 14 september 2016 opengesteld voor het publiek. De site van 32,5 ha met 29 gebouwen staat open voor recepties en openbare of privé-evenementen terwijl de wandelaars en joggers de voormalige piste rond de golfbaan verkennen. Het complex wordt beheerd door de private concessiehouder DROH! ME.
Eind 2020 werd de helft van de site in beheer genomen door Leefmilieu Brussel dat van deze unieke groene ruimte een natuur-, educatie- en recreatiepool wil maken van gewestelijk niveau, en de tweede ‘Brusselse poort tot het bos’ (na het Rood Klooster).
Daarvoor werd het Beheerplan van het Zoniënwoud opgemaakt.

Wanneer?
Zaterdag 18 en zondag 19 september telkens om 13u00 in het Nederlands en 10u00 en 15u00 in het Frans

Waar?
Vertrek aan de Terhulpensesteenweg 53 te 1180 Ukkel

Duur?
60 min

Hoe reserveren?
Reserveren is verplicht.
Maximum 20 deelnemers per rondleiding.
Klik hier om te reserveren.

Gids: Marianne De Fossé

Gegevens

Begin:
18 sep 2021 • 10:00
Einde:
19 sep 2021 • 16:00
Evenement Categorie:
Site:
https://heritagedays.urban.brussels/nl/programma/ukkel/voormalige-hippodroom-van-ukkel-bosvoorde/

Locatie

Drohme
Terhulpensesteenweg 53
1180 Ukkel, België