Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

« Alle Evenementen

Wandeling: Le Logis – Floréal : streven naar een nieuw soort samenleven.

za 14 mei 2022 • 14:00 - 16:00

€12,00

100 jaar tuinwijken.

Dit jaar brengt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de vele tuinwijken die het Gewest rijk is onder de aandacht. Het principe van de tuinwijk dateert uit het eind 19e-eeuwse Engeland en kwam begin 20e-eeuw naar ons land overgewaaid. Vooral na de Eerste Wereldoorlog nam het aantal tuinwijken exponentieel toe. Er heerste toen namelijk een grote woningnnood. In Watermaal-Bosvoorde is Le Logis-Floréal hét voorbeeld van het streven naar een nieuw soort samenleven.

De huurderscoöperaties ‘Le Logis’ en ‘Floréal’ werden in respectievelijk 1921 en 1922 opgericht door de bedienden van de Spaar- en Lijfrentekas en arbeiders van de krant Le Peuple. Ze namen de architect Jean-Jules Eggericx onder de arm die verbonden was aan de Nationale Maatschappij voor Goedkope Woningen en Woonvertrekken. Hij deed op zijn beurt beroep op Louis Van der Swaelmen om een stedenbouwkundig plan uit te tekenen.

In het glooiende landschap werd gezorgd voor een afwisseling van perspectief, ankerpunten, reliëf, bebouwing en groen, zodat er een organisch en schilderachtig geheel ontstond. Eggericx koos hoofdzakelijk voor klassieke eengezinswoningen met hellende daken. Uiteraard moesten de kosten beheerst worden waardoor er veel aandacht ging naar technische vernieuwing, standaardisatie en rationaliteit bij het uitwerken van de plannen.

Op de hoogstgelegen plaatsen werden er appartementsgebouwen gebouwd: dit werden herkenningspunten in de wijk die ook als sociaal centrum functioneerden. Ze vormen de scheiding tussen de 2 wijken: Floréal waar het schrijnwerk van de huizen geel is, en Le Logis, met het groene schrijnwerk.

In beide wijken is de natuur overal aanwezig: er zijn niet alleen de honderden Japanse kerselaars maar ook heel wat andere bomen en grasvelden tot zelfs kleine fruitboomgaarden en mooie voortuintjes.

Sinds 2001 is de gehele tuinwijk beschermd als monument. Le Logis-Floréal functioneert nog steeds als een huurderscoöperatie waardoor de bewoners erg betrokken blijven bij hun wijk.

Gids: Alexander Vander Stichele

Gegevens

Datum:
za 14 mei 2022
Tijd:
14:00 - 16:00
Kosten:
€12,00
Evenement Categorie:

Locatie

Le Logis – Floréal
Jozef Wautersplein 9 (voor dit appartementsgebouw)
Watermaal - Bosvoorde, 1170 België
+ Google Maps

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar