Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

« Alle Evenementen

Interieurbezoek & wandeling: Het kerkhof van Laken en Queens Brussels… waar Emile Bockstael thuis was en nu in vrede rust.  

27 mrt 2022 • 14:00 - 16:30

€15,00

Sinds de 20e eeuw is de grafcultuur erg veranderd. Treuren is iets individueels geworden en rouwen in gemeenschap en volgens gedragscodes hoort er steeds minder bij. Hierdoor wordt de breuk tussen dood en leven nog meer uitgesproken.

In de 19e eeuw was dit nog helemaal anders. Op het kerkhof van Laken, weleens het “Pêre la Chaise van Brussel” genoemd wou iedereen die naam en faam had in Brussel begraven worden. De nabijheid van de Koninklijke crypte zit daar zeker voor iets tussen… Heel wat kunstenaars hebben vormgegeven aan het funerair erfgoed.

Je vindt hier de graven van illustere figuren zoals Alphonse Balat, Joseph Poelaert, La Malibran, Fernand Khnopff, Marie Poppelin, Jozef Cardijn enz. Ook Emile Bockstael, de laatste burgemeester van Laken ligt hier begraven.

Na de wandeling op het kerkhof bezoeken we het huis op de Koninginnelaan waar Bockstael tot aan zijn dood in 1920 woonde. Deze laan maakt deel uit van het Koninklijk Tracé dat het Koninklijk Paleis van Brussel verbindt met het Kasteel in Laken. In die tijd was het een prestigieuze avenue waar heel wat welgestelde burgers zich vestigden. Het herenhuis in neoclassicistische stijl is gebouwd in 1876 door een onbekende architect.

Het werd ingericht in een betoverende, eclectische woonstijl: de trapzaal heeft een volledige Egyptische-Assyrische wandbeschildering, de wintertuin een sjablonering met florale art nouveau-motieven, de eetkamer imitatiewandtapijten die dorpstaferelen voorstellen…

Onder de naam Queens opent dit bijzondere huis zijn deuren voor een interactie tussen kunstenaars en publiek. Het huis is zowel een kunstgalerie, kunstenaarsresidentie als een concertruimte. De huidige eigenaars willen kunst tonen, het publiek een multidisciplinaire ervaring laten opdoen en dit alles met respect voor de eigenheid van de geschiedenis van het huis.

De restauratie van het gebouw is nog volop bezig en ook de buurt vindt zijn 2e adem. Verrassende ontdekkingen…

Gids: Luk Van Loock

Gegevens

Datum:
27 mrt 2022
Tijd:
14:00 - 16:30
Kosten:
€15,00
Evenement Categorie:

Locatie

Kerkhof van Laken
Onze-Lieve-Vrouwvoorplein (aan de poort van het kerkhof)
Laken, 1020 België
+ Google Maps

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar