Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
za 26 mrt

Wandeling: Binnen en toch buiten…flaneren door de galerijen van Brussel.

De industriële revolutie zorgde voor een snelle economische groei. In steden die daarvan profiteerden werden galerijen gebouwd met vooral winkels met luxeproducten. De 19de eeuw waren straten niet geplaveid, bij regenachtig weer was de stad een modderige vuile boel. De galerijen boden de voetgangers bescherming tegen de ‘verschikkingen’ van de straat.

De glazen overkapping werd een absolute must omwille van het zenitale licht, het weren van de wind, regen en zon. Gietijzer was als nieuw bouwmateriaal royaal voorhanden.

Overdag trof men in de winkels de gefortuneerde vrouwen uit de stedelijke bourgeoisie, ’s avonds stimuleerde het zachte gaslicht de prostitutie. In de cafés trof men absinth-drinkende alcoholisten en gokkers te midden van samenzwerende revolutionairen en bohémien-kunstenaars.

In Brussel kwamen er tussen 1820 en 1880 zeven galerijen bij.  Overdekte galerijen hebben het voordeel van hun veelzijdigheid: op de benedenverdieping werden winkels ingericht, op de hogere verdiepingen kwamen appartementen. Er dook een nieuw type stadsbewoner op: de flâneur – de slenteraar, die zich niet in de winkelcentra begaf om zich arm te kopen, maar simpelweg om de mensen te observeren en het moderne stadsgevoel te ondergaan.

Tijdens deze wandeling doen we niet alleen de 19e eeuwse galerijen aan maar kijken we ook naar de 20ste eeuw… Waarom werden er dan nog galerijen gebouwd en wat was hun doel?

Deze wandeling laat ons op een andere manier naar het stadscentrum kijken…en ook al zit het weer tegen…daar hebben we geen last van!

Gids: Alexander Vander Stichele

Gegevens

Datum:
zaterdag 26 mrt
Tijd:
14:00 - 16:00
Kosten:
€12,00
Evenement Categorie:

Locatie

Noorddoorgang – Passage du Nord
Ingang gelegen aan de Adolphe Maxlaan ter hoogte van nr 1
1000 Brussel, België
+ Google Maps

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar