Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

« Alle Evenementen

Online Lezing: “Virtuele wandeling: het kanaal…plek in overgang en overgangsplek.”

23 feb 2021 • 20:00 - 21:00

€6,00

Olaf Winkler toont verschillende ingrepen langs het kanaal, een kloof in het weefsel van de stad en een testcase voor stedelijke diversiteit en ontwikkeling.

Het kanaal (van Willebroek en van Charleroi) dat door het centrum van Brussel loopt is lang een soort barrière geweest. Ook vandaag nog zijn er niet zo veel mensen die het kanaal spontaan over steken. De hoofdader van de industriële welvaart in de 19e eeuw wordt nu vooral beschouwd als de grens tussen een toeristisch bloeiend stadscentrum en de sociale complexiteit van Molenbeek. Een reden te meer waarom juist deze lijn de laatste tijd een brandpunt van stadsplanning is geworden en een testcase voor stedelijke diversiteit met een impact op de hoofdstad als geheel.

Hoewel voor deze heterogene zone een nieuw overkoepelend Kanaalplan is ontwikkeld, is het interessant om zeer specifieke vernieuwende projecten te bekijken. Hoe zorgen ze voor ruimtelijke veranderingen en creëren ze nieuwe kansen voor de stad? Hoe zij raken aan het evenwicht tussen sociale groepen en culturen? Op welke manier gaat de stad op om met toekomstperspectieven voor de buurt versus gentrificatie? Welke rol wordt toegekend aan cultuur, industrie, groene zones? En wat is de impact van de “architectonische antwoorden” die tot nu toe zijn uitgevoerd?

Gids en architectuurjournalist Olaf Winkler neemt ons mee op een virtuele live tour door architectuur en openbare ruimte.

Hij leidt ons door een Brussel in transitie, langs het centrale deel van het kanaal: van het enorme, momenteel getransformeerde Tour &Taxis-terrein bij de haven tot kleinere architecturale injecties; van nauwelijks zichtbare sociale interventies tot opgeknapte industriële gebouwen en nieuwe parken die de ideeën van vandaag over stedelijke ruimte weerspiegelen.

 

Hoe deelnemen?

Virtuele wandeling te volgen via Zoom.

Om deze lezing te volgen hoeft u geen specifieke software te installeren. U heeft enkel een PC of tablet met goed werkende internetbrowser en een stabiele Wifi-connectie nodig.

Om deel te nemen registreert u zich op voorhand. 1 dag voor de wandeling krijgt u via mail de juiste link toegestuurd. U kopieert deze link in uw browser net voor de wandeling start en op die manier kan u inloggen en de wandeling meevolgen.

Opgelet: het gaat om een livestreaming die niet wordt opgenomen. Het is dus niet mogelijk om de wandeling achteraf opnieuw te bekijken.

Gegevens

Datum:
23 feb 2021
Tijd:
20:00 - 21:00
Kosten:
€6,00
Evenement Categorie:

Locatie

Online
België

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar