Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
za 17 sep

Themarondleiding : MigratieMuseumMigration – de diaspora van de kolonisatie

Het Migratiemuseum opende op 12 oktober 2019 zijn deuren in een gebouw van eind 19de eeuw in de Werkhuizenstraat, in het centrum van Sint-Jans-Molenbeek. De gemeente, die vanaf eind 19de eeuw grotendeels geïndustrialiseerd werd, heeft altijd veel migranten aangetrokken. Dat verschijnsel bestaat overigens al heel lang. Vandaag wonen in Brussel 180 nationaliteiten samen en het Museum wil dat kosmopolitische karakter, symbool van een dynamiek die voortdurend evolueert, weergeven. Door de geschiedenis te vertellen van de eerste generatie gastarbeiders, van de expats, de oorlogsvluchtelingen maar ook de Europeanen die zich vrijwillig in Brussel kwamen vestigen, wil het museum de bezoekers laten kennismaken met hun dagelijkse leven. Het doet dat via getuigenissen en herinneringen, maar wil ook een dialoog starten, een bezinning.

De gezellige tuin is voor iedereen toegankelijk en leent zich dus uitstekend als ontmoetingsplaats. Er werd een authentieke Italiaanse houtoven geïnstalleerd. Zeven werken van hedendaagse kunstenaars rond het thema migratie worden tentoongesteld tussen de straat en de eigenlijke tuin.

Rondleidingen over het verhaal van de migratie in Brussel en over de specifieke geschiedenis van de Congolese diaspora in de hoofdstad. Wanneer en waarom kwamen de Congolezen naar België en Brussel? Hoe verging het hen in deze stad? Hoe zit het met de jongere generaties? Na de rondleiding wordt dit bredere verhaal heel concreet gemaakt door de getuigenis van mensen uit deze diaspora die hun eigen persoonlijk verhaal komen vertellen. En natuurlijk is er plaats voor uitwisseling met de bezoekers.

Rondleidingen in het kader van Heritage Days Brussels

Praktische informatie

Zaterdag 17 september 2022 om 13u00 in het Nederlands en om 14u00 in het Frans

Zondag 18 september 2022 om 13u00 in het Nederlands en om 14u00 in het Frans

Adres: Werkhuizenstraat 17 – 1080 Sint-Jans-Molenbeek

De rondleidingen zijn gratis maar reserveren is verplicht via deze link.

Gegevens

Begin:
zaterdag 17 sep
Einde:
18 sep 2022

Locatie

MigratieMuseumMigration
Werkhuizenstraat 17
1080 Molenbeek, België