Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

« Alle Evenementen

Online lezing: “Virtuele wandeling in de Europese wijk “

do 8 apr 2021 • 20:00 - 21:00

€6,00

We gaan opnieuw opstap met Olaf Winkler, gids en architectuurjournalist. Deze keer neemt hij ons mee naar het centrum van Europa…in Brussel!

De Europese wijk heeft een rijke geschiedenis en kent niet minder interessante actuele ontwikkelingen. Historisch gezien was dit gebied zowel het resultaat van zorgvuldige stadsplanning als van respectloze veranderingen.

In de 19e eeuw kwam hier de eerste goed geplande stadsuitbreiding van de jonge hoofdstad van België met woningen voor de adel, goed geordend rond twee indrukwekkende parken. Een eeuw later en tegen het protest in, maakten de historische gebouwen plaats voor modernistische kantoren die onderdak boden aan talloze EU-instellingen.

Vandaag is onze visie op urbanisme veranderd en worden de eerste stappen gezet om deze monofunctionele wijk om te vormen tot een gemengde stad. Op basis van het masterplan van Christian de Portzamparc moet de canyonachtige hoofdas worden omgevormd tot een reeks groene pleinen. De eerste woontorens werden reeds gebouwd en de plannen voor het nieuwe gebouw voor de Europese Commissie werden gepubliceerd. De plannen voor een nieuw Europees Parlement zijn in aantocht. Allemaal tekenen van goede bedoelingen maar ze stoten soms ook op hun grenzen…

Op deze virtuele wandeling leren we veel over het België van de 19de eeuw, over Europa en over het Brussel van nu en over hoe het er waarschijnlijk zal uitzien in de toekomst.

We „wandelen“ door een wijk met een weinig bekende rijke geschiedenis en een mogelijk meer stedelijke toekomst: van het Jubelpark naar het Luxemburgplein, langs nieuwe woonprojecten, het prachtige Leopoldpark met zijn historische gebouwen en ontdekken de Europese instellingen waar we even binnenkijken in het nog nieuwe gebouw voor de Europese Raad.

Hoe deelnemen?

Virtuele wandeling te volgen via Zoom.

Om deze lezing te volgen hoeft u geen specifieke software te installeren. U heeft enkel een PC of tablet met goed werkende internetbrowser en een stabiele Wifi-connectie nodig.

Om deel te nemen registreert u zich op voorhand. 1 dag voor de wandeling krijgt u via mail de juiste link toegestuurd. U kopieert deze link in uw browser net voor de wandeling start en op die manier kan u inloggen en de wandeling meevolgen.

Opgelet:

  • Het gaat om een livestreaming die niet wordt opgenomen. Het is dus niet mogelijk om de wandeling achteraf opnieuw te bekijken.
  • Tickets kunnen aangekocht worden tot 1 uur voor het begin van de lezing (tenzij de lezing is uitverkocht)

Gegevens

Datum:
do 8 apr 2021
Tijd:
20:00 - 21:00
Kosten:
€6,00
Evenement Categorie:

Locatie

online
Brussel, 1000 België

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar