Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.
do 26 mrt

Lezing: Kunst voor das Reich door Geert Sels (uitgesteld: nieuwe datum nog niet bekend)

Terwijl de Tweede Wereldoorlog dood en vernieling bracht, vond er onder de radar een gigantische kunstdrainage plaats. Vanuit de bezette gebieden versleepten de nazi’s kunst naar Duitsland om ambitieuze collecties op te zetten. Ook vanuit België.

De Standaard-journalist Geert Sels ging op zoek langs welke wegen belangrijke schilderijen van Memling, Van der Weyden, Jordaens en Cranach ons land verlieten. Hij legt de puzzelstukken bij mekaar die hij aantrof in archieven in Parijs, Den Haag, Koblenz en Brussel. Aan de hand van beeldmateriaal en archiefdocumenten leert u hoe privéverzamelaars, kunsthandelaars en grote veilinghuizen meegingen in het nazi-programma.

Na de oorlog keerden sommige schilderijen terug naar ons land. De meeste vooraanstaande Belgische musea hebben stukken die ooit in nazi-Duitsland waren. Tal van stukken raakten zoek of zitten nog steeds in buurlanden. Andere hebben hun weg gevonden naar grote Amerikaanse musea. Dit voorjaar ontdekte Sels dat er een geroofd aquarel van Félicien Rops in de Koninklijke Bibliotheek zat. En de Belgische Memling die Hermann Göring bij zich had toen de Amerikanen hem arresteerden, waar zou die naartoe zijn?

Kom luisteren naar deze boeiende lezing en krijg er ook nog een drankje bij!

 

Gegevens

Datum:
donderdag 26 mrt
Tijd:
19:00
Evenement Categorie:

Locatie

Korei
Zaterdagplein 6
1000 Brussel, België