Laden Evenementen
zo 26 apr

Erfgoeddag: De Begankenis op zondag 1 – met cabaret chantant (annulatie)

Deze wandeling vertrekt op het Zaterdagplein 6 waar we beginnen met een korte rondleiding van de tentoonstelling over oude stadskaarten van Brussel.

Je kan er bovendien kennismaken met 2 prachtige ambachten waar bij kleurkeuze, kleurcombinaties en lichtinval een zeer belangrijke rol spelen:

  • Isabelle Decallonne van Atelier Illumen demonstreert hoe glas in lood vandaag nog wordt gemaakt. Hoe gebeurt de realisatie van glas in lood? Hoe wordt er met kleuren, transparantie, licht en donker gespeeld? Wat zijn de effecten van zonlicht en artificieel licht achter het glas? Het eeuwenoude glas-in-loodambacht kan momenteel rekenen op nieuwe belangstelling, waar makers en opdrachtgevers op zoek gaan naar innovatieve hedendaagse toepassingen voor deze bijzondere decoratieve kunst.
  • Els Vande Kerchove demonstreert haar kennis rond het weven van stoffen op een zeer hedendaagse manier. Door haar achtergrond als grafisch vormgeefster is ze extra gevoelig voor patronen en kleuren: hoe combineer je lichte en donkere kleuren, hoe gebeurt het ontwerpen en weven van patronen?

Kom kijken hoe zij het aanpakken en stel al je vragen!

Daarna waaieren uit over de stad. De gids laat ons kennis maken met zijn of haar “hand picked” activiteiten uit het rijke programma van de Erfgoeddag. Elk van deze wandelingen is uniek en volgt een eigen(zinnig) parcours…waarbij we verrassende ontdekkingen doen die het thema van deze Erfgoeddag, “De Nacht” alle eer aandoen!

 We eindigen deze rondleiding bij “Le Jardin de ma Soeur” voor een cabaretvoorstelling met film, liederen en vertelling gebracht door Josephine. Josephine, een kwieke tachtiger afkomstig uit de Marollen. Ze is een ‘natuurlijke’ feministe en wil als vrouw getuigen over het traditionele vrouwenbeeld dat haar in een keurslijf hield. Ze wil haar verhaal vertellen en daardoor ook het verhaal van vrouwen vanuit haar eigen geschiedenis in een veranderende wereld. Ze wil het hebben over vrouw-zijn.

Achter de straffe humor schuilt het melancholische lied van Trienette. Josephine heeft het drama dat haar leven heel dikwijls was, niet weggemoffeld. Ze verstaat de rol van de nar, die met een lach en een traan ‘alleman’ ontroert.

Zing gerust mee!

 

Gids : Hans Heremans

Toegang : gratis – inschrijven verplicht

     

 

 

Gegevens

Datum:
zondag 26 apr
Tijd:
10:30 - 13:00
Evenement Categorie:

Locatie

Korei
Zaterdagplein 6
1000 Brussel, België
+ Google Maps