Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
za 11 jul

11 juli – Wandeling: Van Horta tot Le Peuple

Wandelend langs de Ravensteingalerij, de Shell building en het Centraal Station komen we terecht in een verdwenen buurt waar vroeger in het lommer van de boomgaarden bij de pittoreske terrastuinen van het Oratoriënklooster, het steile Ezelswegje zich een weg slingerde naar het dorp van Schaarbeek.

Pal bovenop deze verdwenen romantiek prijken vandaag het imposante Rijksadministratief Centrum (1958-1977) en zijn meer recente financiëntoren (1968-1983). De terrastuin van René Pechère, op het dak van de kunstmatige sokkel van de gebouwen, dompelt ons in de sfeer van de moderne utopie die aan de basis lag van dit project. De halsstarrigheid waarmee men hier, bij de Pachecolaan, de realisatie van de functionalistische stad doorduwde, maakte het conflict met zijn historische omgeving alleen maar harder.

Verloren tussen de kraters van de werf, desolaat door de speculatie van nieuwe projectontwikkelingen, werden parels van Brusselse architectuur aan hun lot overgelaten. Van Pacheco tot Le Peuple wandelt door een vergeten buurt langs het statige art nouveau-warenhuis Waucquez (Zandstraat, architect Victor Horta) en de socialistische pers ‘Le Peuple’ (Sint-Laurensstraat, vader en zoon Brunfaut), allen ook pioniers van een nieuwe architectuur. Gelukkig waait vandaag een nieuwe wind door de wijk zodat deze schatten kunnen pronken als weleer.

Gids: Olaf Winkler

Praktische info

Wandeling door het centrum van Brussel. Afspraak aan Muntpunt: Munt 6 – 1000 Brussel

Reserveren kan vanaf 1 juli 2020 op de website “Vlaanderen Feest – Brussel danst”: www.brusseldanst.be

 

Gegevens

Datum:
zaterdag 11 jul
Tijd:
10:30 - 12:30
Evenement Categorie:

Locatie

Muntpunt
Munt 6
1000 Brussel, België
+ Google Maps