Ons aanbod

Ons aanbod bestaat uit het jaarprogramma, wandelingen, bustochten en interieurbezoeken voor groepen en scholen.

Dit najaar staat ons jaarprogramma in het teken van 100 jaar oorlog – het stadsvernieuwingsproject van de Abattoir – Erfgoeddag 2017 : Zorg . Het thema van de Open Monumentendagen 2017 is natuur en erfgoed.

In april plannen we eveneens een reis naar Wolfsburg. We bezoeken de tentoonstelling van Hans Op De Beeck en ontdekken de architectuur van een stad die pas in de 20ste eeuw ontstaan is.

Jaarkalender

Galerij van de Waux-Hall

wh

Eind 18de eeuw werd er in het Park van Brussel, onder invloed van Engelse parken, een Waux-hall gebouwd tegemoetkomend aan het uitgaansleven.

Deze Waux-Hall werd in 1913 uitgebreid met een overdekte galerij en een muziekpaviljoen, ontworpen door de stadsarchitect F. Malfait, dat in een schitterende houten traliewerk is opgetrokken.

Recentelijk is de Waux-Hall gerestaureerd en heeft het de luister van weleer.

Meer info

BB11 : Cafés, architectuur van de ontmoeting

Café-interieurs zijn zelden avant-garde maar veranderlijk en op maat van de mens. De vrije openbare ruimte van cafés en estaminets speelde een belangrijke rol in het ontstaan van de democratie en in de sociale strijd.

Eclectische stijlen, danszaaltjes en nieuwe functies (barcinema, caf-con,…) vierden de vrijheid van een groeiende middenklasse. Ruimtes uit het interbellum ademden dan weer de geest van functionalisme en recessie.

Nadat cafés de voorbije decennia duizelingwekkend snel verdwenen, moeten we ons nu beraden over de toekomst van dit vluchtig erfgoed, opdat cafés blijven bijdragen aan de levenskwaliteit als de verdoken en anonieme raadkamers van het volk.

 

Meer info

The Dansaert Phenomenon

The lower city used to be the beating heart of the economy. The quays and docks of the port of Brussels were abuzz with activity.

This neighbourhood was organically entangled with alleys and worker’s quarters. The tide turned several times. Worker’s quarters became 19th century apartments, warehouses and factories, who in turn, also deteriorated eventually.

At the present time, warehouses and factories provide a welcome new place for fashion, art and design galleries

A guided walk as part of ‘Vlaanderen Feest, Brussel Danst’ the celebration of Flanders Day.

Click here to participate

Completely free!

In participation with

Muntpunt_Black_sRGB

Meer info

Vues du Mont des Arts

Un jour, Victor Horta créa le projet ‘Municipal Development’. Une sorte de masterplan avant la lettre pour le Mont des Arts et ses environs comprenant residences, commerces, cultures et mobilités.

Le Palais des Beaux Arts est l’axe principale reliant les deux parties de la ville mais qui crée également une interaction entre intérieur et extérieur.

Les amateurs d’art ont le choix entre un large éventail d’instituts d’art  : les Musées royaux des Beaux-Arts de Belgique, le Musée Magritte, ING Art Centre, Musée des Instruments de Musique, Bozar, la Bibliothèque royale de Belgique, le Musée BELvue, le site archéologique du Coudenberg, le Square-Brussels-Meeting-Centre …

Le Mont des Arts constitue la transition entre le haut et le bas de la ville, entre bureau et divertissement touristique, entre lieux des arts et des découvertes philosophiques

Une balade dans le cadre de ‘Vlaanderen Feest, Brussel Danst’, la fête de la communauté flamande

Pour s’inscrire, cliquez ici

Participation gratuite!

En collaboration avec

Muntpunt_Black_sRGB

Meer info

Gerestaureerde grafgalerij in Molenbeek

De begraafplaats van Sint-Jans-Molenbeek is ontworpen door architect Joseph Praet in 1860. Vijftien jaar later zijn de eerste delen van de grafgalerijen ontworpen. In de tweede helft van de 19de eeuw liet Molenbeek op dat moment een rijke gemeente een grafgalerij bouwen voor haar bourgeoisie naar het voorbeeld van Laken. Heel wat personen uit de kunstwereld zijn begraven op de begraafplaats van Molenbeek: o.a. Eugene Laermans, schilder, Ernest Kindermans, toneelspeler en oprichter van het Lunatheater, huidig Kaaitheater, maar ook de familie van Herman Teirlinck. Een verhaal over de filosofie van het restaureren.

molenbeek

Meer info

Atelierbezoek Hans Op De Beeck

Hans Op de Beeck woont en werkt in Brussel. Nadat hij in 1996 zijn studies visuele kunsten aan Sint-Lukas in Brussel voltooide, ontwikkelde hij een multidisciplinair oeuvre waarin schilderijen, beelden, installaties, video’s, geschriften, scenografieën en muzikale composities worden vermengd.

Hij is vertegenwoordigd in belangrijke Belgische en buitenlandse collecties, en talloze tentoonstellingen over de hele wereld werden aan hem gewijd.

We starten het atelierbezoek met een korte wandeling in een minder gekende buurt van Anderlecht.

Meer info
Naar de archieven

Scholen

Korei biedt een hele waaier van activiteiten aan voor scholen. Voor het lager onderwijs, het secundair onderwijs, voor bachelors en masters.

Lees meer

Groepen

Een overzicht van onze rondleidingen voor groepen.

Lees meer
Met de steun van de Vlaamse Overheid en de Vlaamse gemeenschapscommissie van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest (VGC)