Ons aanbod

Ons aanbod bestaat uit het jaarprogramma, wandelingen, bustochten en interieurbezoeken voor groepen en scholen.

Dit najaar staat ons jaarprogramma in het teken van 100 jaar oorlog – het stadsvernieuwingsproject van de Abattoir – Erfgoeddag 2017 : Zorg . Het thema van de Open Monumentendagen 2017 is natuur en erfgoed.

In april plannen we eveneens een reis naar Wolfsburg. We bezoeken de tentoonstelling van Hans Op De Beeck en ontdekken de architectuur van een stad die pas in de 20ste eeuw ontstaan is.

Jaarkalender

Gerestaureerde grafgalerij in Molenbeek

De begraafplaats van Sint-Jans-Molenbeek is ontworpen door architect Joseph Praet in 1860. Vijftien jaar later zijn de eerste delen van de grafgalerijen ontworpen. In de tweede helft van de 19de eeuw liet Molenbeek op dat moment een rijke gemeente een grafgalerij bouwen voor haar bourgeoisie naar het voorbeeld van Laken. Heel wat personen uit de kunstwereld zijn begraven op de begraafplaats van Molenbeek: o.a. Eugene Laermans, schilder, Ernest Kindermans, toneelspeler en oprichter van het Lunatheater, huidig Kaaitheater, maar ook de familie van Herman Teirlinck. Een verhaal over de filosofie van het restaureren.

molenbeek

Meer info

Broodje Brussel 13 : Save | Change the City

Deze zomer geeft de CIVA Stichting een unieke kijk op een halve eeuw stadsplanning in Brussel dankzij de samenvoeging van twee archieven: de archieven van AAM en deze van Sint-Lukasarchief.

De tentoonstelling kijkt met eigen bril naar de evolutie van de Brusselse stedenbouw, de architectuur en het omgaan met erfgoed en patrimonium: Save | Change the City – Unbuilt Brussels #01 zoomt in op de bruxellisation, waarin onder impuls van bouwpromotoren en politiek alles moest wijken voor zogeheten moderne architectuur.

civa-expo-unbuilt

Meer info

Atelierbezoek Hans Op De Beeck

Hans Op de Beeck woont en werkt in Brussel. Nadat hij in 1996 zijn studies visuele kunsten aan Sint-Lukas in Brussel voltooide, ontwikkelde hij een multidisciplinair oeuvre waarin schilderijen, beelden, installaties, video’s, geschriften, scenografieën en muzikale composities worden vermengd.

Hij is vertegenwoordigd in belangrijke Belgische en buitenlandse collecties, en talloze tentoonstellingen over de hele wereld werden aan hem gewijd.

We starten het atelierbezoek met een korte wandeling in een minder gekende buurt van Anderlecht.

Meer info
Naar de archieven

Scholen

Korei biedt een hele waaier van activiteiten aan voor scholen. Voor het lager onderwijs, het secundair onderwijs, voor bachelors en masters.

Lees meer

Groepen

Een overzicht van onze rondleidingen voor groepen.

Lees meer
Met de steun van de Vlaamse Overheid en de Vlaamse gemeenschapscommissie van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest (VGC)