Ons aanbod

Ons aanbod bestaat uit het jaarprogramma, wandelingen, bustochten en interieurbezoeken voor groepen en scholen.

Onder de noemer ‘Horta inside-out 2018’ wordt een jaar lang het oeuvre van architect Victor Horta in de schijnwerpers gezet, omdat de rechten op het werk van de kunstenaar per 1 januari vervallen. Elke vierde zaterdag van de maand organiseren we een interieurbezoek, wandeling of lezing.

In mei plannen we  een architectuurreis naar Rotterdam/Utrecht. Het programma vindt u binnenkort op onze website.

En in de maand oktober vindt de derde editie van de Brusselse Biennale of Modern Architecture (BBMA 2018) plaats.

Ons volledig programma kunt u hier downloaden : Korei_jaarprogramma_17-18

Jaarkalender

Hotel van Eetvelde – Horta Inside-Out 2018

Als secretaris-generaal van Kongo wilde Van Eetvelde een riante woning. Als progressief liberaal laat hij dit bouwen door Victor Horta.

Het luxueuze interieur baadt in een zee van licht. De landschapstuin van de wijk wordt weerspiegeld in de planopbouw van de woning.

Deze woning is de meest gedurfde en de meest vernieuwende realisatie van Horta.

Deze rondleiding is volzet

Hoirta_Inside_Out_Logo

Meer info

Hotel van Eetvelde – Luxurious well-being in the Squares neighboorhood – Horta Inside-Out 2018

As Secretary General of the Congo, van Eetvelde strives for a luxurious residence. As a progressive-liberal person, he turns to Victor Horta for the design.

The opulent interior, bathed in light, offers views of the Squares and the ponds.

The layout of the landscape park is reflected in Horta’s unusual design of the house.

(to be confirmed)

Hoirta_Inside_Out_Logo

Meer info

Tentoonstelling : Fernand Leger. Schoonheid Alom

Als pionier van het revolutionaire modernisme werkte Fernand Léger (1881-1955) onophoudelijk samen met regisseurs, dichters, choreografen, componisten en architecten.

Welke vormen zo’n grensoverschrijdende uitwisseling kon aannemen, toont deze eerste Belgische overzichtstentoonstelling van de Franse kunstenaar sinds 1956.

Je ontdekt er hoe Légers indrukwekkende en contrastrijke oeuvre generaties kunstenaars aanmoedigde om de essentie van schoonheid te zoeken in een klare stijl met heldere kleuren.

Meer info

Een oude melkerij in Gaasbeek omgevormd tot concertzaal, bibliotheek en gastenkamer voor muzikanten

In Gaasbeek is een oude melkerij, getransformeerd door de architecten Robbrecht en Daem tot een concertzaal/bibliotheek met gastenkamer voor muzikanten.

De spiraalvorm in baksteenarchitectuur is geïnspireerd op het kasteel van Gaasbeek en het Baljuwhuis. Je wandelt in een anderhalve ronde over het dak tot op de belvedère met uitzicht op het Pajottenland en binnenin heeft het plafond de negatieve vorm van de spiraal.

De constructie is in beton en volledig bekleed met baksteen en open voeg, om akoestische redenen.

Meer info

Islands of Brussels

media_general2

Jaarlijks organiseert de vakgroep Architectural Engineering van de Vrije Universiteit Brussel samen met studentenvereniging bru:tecture een architectuurweek.

Tijdens deze week vinden tal van interne en publieke activiteiten plaats, georganiseerd door de vorsers en studenten. Met een lezing van Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck, een filmvertoning van Playtime van Jacques Tati en een slotdebat met o.a. Brussels Bouwmeester Kristiaan Borret, hoogleraar Eric Corijn en VUB-rector Caroline Pauwels.

Dit jaar is het overkoepelende thema ‘Islands of Brussels’ : plekken in de stad die op vlak van functie, morfologie of uitzicht erg verschillend zijn ten opzichte van hun omgeving

‘Islands of Brussels’ vindt plaats op zo’n Brussel eiland : de voormalige Rijkswachtkazernes van Elsene, sinds kort gedoopt tot Usquare. Tot op vandaag is deze plek nooit opengesteld geweest.

Meer informatie vindt u via volgende link : Islands of Brussels

Meer info

De kleuterschool en het verdwenen Volkshuis – Horta Inside-Out 2018

In 1900 voltooide Victor Horta op vraag van de burgemeester Karel Buls de kleuterschool in de Marollen voor een 200-tal kinderen.

De school is geïnspireerd op de modelschool van de ‘Ligue de L’Enseignement’ waarbij de klaslokaken gegroepeerd zijn rond de centrale speelplaats die overdekt is met een licht doorlatende metalen kapconstructie. Volgens de pedagogie van Fröbel is de speelplaats heel belangrijk in de ontwikkeling van het kind.

In dezelfde buurt bouwde Horta ook een art nouveaupaleis voor de arbeiders, met veel licht, lucht en luxe. Jammer genoeg zal dit Volkshuis ondanks de internationale stroom van protest gesloopt worden in 1965-1966.

Hoirta_Inside_Out_Logo

Meer info

Victor Horta’s kindergarten and the lost Maison du Peuple (House of the People)- Horta Inside-Out 2018

The kindergarten for about 200 children is completed in the Marollen neighbourhood in 1900.

The rooms are organized around a central playground, covered by a vaulted roof of glass and metal.

According to Fröbel’s pedagogy the playground is crucial for the development of the child.

In the same neighbourhood and period, Horta designs an Art Nouveau palace for the working man, with plenty of light, air and luxury. Unfortunately, and against huge protest, the Maison du Peuple is sloped in 1965/66.

Hoirta_Inside_Out_Logo

Meer info

Broodje Brussel : Het Tempeltje van de Menselijke Driften

Het Jubelpark opende de deuren van zijn tentoonstellingsruimten in 1880 om de Belgische kunst en nijverheid te promoten.

In de schaduw van de grote tentoonstellingsruimten bouwde de jonge architect Victor Horta het paviljoen van de Menselijke Driften.

Dit unicum in de kunstgeschiedenis is het verhaal hoe Victor Horta het menselijke reliëf van Jef Lambeau uiteindelijk voor indiscrete blikken verborg.

Afspraak: KMKG, Jubelpark 10, hoofdingang, 1000 Brussel

I.s.m. Muntpunt_Black_sRGB UiB_zwartHoirta_Inside_Out_Logo

 

Meer info

Tentoonstelling : Spanish Still Life

Spanish stilllife

Met het stilleven in de schilderkunst grepen de avant-gardekunstenaars het genre aan om radicale veranderingen door te voeren in de schilderkunst.

Deze retrospectieve brengt voor de eerste keer de vierhonderdjarige evolutie in beeld van de fraaiste Spaanse stillevens: van de eerste bodegónes uit de zeventiende eeuw, over de persoonlijke interpretaties van Velázquez en Goya tot de vormexperimenten van Picasso, Dalí­ en Miró en het recente werk van hedendaagse Spaanse kunstenaars.

Meer info

Bezoek woning en atelier Victor Horta – Horta Inside-Out 2018

In 1898 bouwt Victor Horta zijn eigen woning met atelier in Sint-Gillis. Hier zien we een staaltje van zijn technisch kunnen.

Rond licht, lucht en ruimte en met een trap geïntegreerd in de leefruimte creëert hij een totale nieuwe planopbouw voor een stadwoning.

Na het bezoek aan de woning en het atelier wandelen we in de Louisawijk en vergelijken we Horta met zijn collega-architecten: Paul Hankar, Octave Van Rysselberghe, Albert Rooseboom en maken we kennis met verschillende richtingen in de art nouveau.

Hoirta_Inside_Out_Logo

Meer info

Lezing : Victor Horta en het Japonisme – Horta Inside-Out 2018

Gelijktijdig met het Belgische avant-gardisme wordt de periode vanaf 1880 gekenmerkt door een bewondering voor de diverse vormen van Japanse kunst en de natuur.

De Japanse woning staat in permanente dialoog met de omringende natuur. In tegenstelling daarmee laat Horta de natuur binnendringen in zijn woningen, terwijl men vanuit de Japanse woning de natuur in de tuin contempleert.

De evocatie van de levende natuur in een interieur, is de meest fundamentele element in de architectuur van Horta en tevens zijn belangrijkste inspiratiebron.

I.s.m. Muntpunt_Black_sRGB UiB_zwartHoirta_Inside_Out_Logo

Meer info

Atelierbezoek : Philippe Vandenberg

Het oeuvre van Philippe Vandenberg (1952-2009) wordt gekenmerkt door een introspectieve zoektocht. Met het gebruik van woord, beeld en symbool, daagt Vandenberg de ethische context van het kunstwerk uit.

Hierdoor worden de werken in de actualiteit geplaatst en ontstaat een visueel herkenbare dialoog met de maatschappij waarin het werk zich bevindt. Universele motieven zoals oorlog, religie en mobiliteit, ondergaan bij Vandenberg een kritische transformatie.

Na de dood van de kunstenaar hebben zijn kinderen de Estate Philippe Vandenberg opgericht. De opzet is het werk van hun vader levend houden op internationaal niveau.

Meer info

Lezing : Restaureren, herbestemmen & actualiseren van Victor Horta’s erfgoed – Horta Inside-Out 2018

De meeste gebouwen van Victor Horta die men vandaag kan bezoeken, hebben een bewogen geschiedenis achter de rug. In hun levensloop hebben ze verschillende eigenaars gekend die veelal verbouwingswerken uitvoerden en het originele architectuurconcept aanpasten aan hun behoeften.

De toestand waarin ze zich vandaag bevinden is meestal het resultaat van verschillende restauratiecampagnes die tot doel hadden het oeuvre van Horta te conserveren, te restaureren, soms gedeeltelijk te reconstrueren, en tevens het te herbestemmen en te actualiseren.

Aan de hand van enkele cases wordt toegelicht hoe belangrijk het is om de historiek van deze gebouwen te onderkennen om de juiste opties voor de restauratie ervan te bepalen: het Horta museum (Sint-Gillis), de Kindertuin 13 (de Marollen), Hôtel Winssinger (Sint-Gillis), het Paleis voor Schone Kunsten (Brussel centrum).

i.s.m.Muntpunt_Black_sRGB uit in brussel zwartHoirta_Inside_Out_Logo

Meer info

Conférence : Vivre exclusivement! – Horta Inside-Out 2018

Monsieur Gilbert a un passe-temps dispendieux. Il acquiert et restaure des maisons art nouveau de Victor Horta.

Grace à  lui, tout le monde peut continuer à  profiter de son oeuvre. Lui-même vit dans la maison de maître Hallet.

Comment vivre dans une maison classée ? Quels éléments faut-il prendre en compte ?

L’histoire d’un homme animé d’une passion exclusive !

Muntpunt_Black_sRGBuit in brussel zwartHoirta_Inside_Out_Logo

Meer info

Het Tempeltje van de Menselijke Driften en winkelen bij Wolfers – Horta Inside-Out 2018

Het Jubelparkpaleis opende de deuren van zijn tentoonstellingsruimten in 1880 om de Belgische kunst en nijverheid te promoten.

In de schaduw van de grote tentoonstellingsruimte bouwden avant-garde architecten kleinere paviljoenen: o.a. het paviljoen van de Menselijke Driften.

Dit unicum in de kunstgeschiedenis is het verhaal hoe Victor Horta het menselijke reliëf van Jef Lambeau voor indiscrete blikken verborg.

We bezoeken eveneens het recentelijk gerestaureerd winkelinterieur dat Victor Horta ontwierp voor de edelsmeedkunstenaar Wolfers.

Afspraak in het Jubelparkmuseum, Jubelpark 10, 1000 Brussel, aan de hoofdingang.

Hoirta_Inside_Out_Logo

Meer info

The Temple of the Human Passions and the Wolfers Interior- Horta Inside-Out 2018

The exhibition halls of the Cinquantenaire palace are opened in 1880 to promote Belgian arts and crafts.

Close to the large building, avant-garde architects design smaller pavilions – among them the Temple of the Human Passions.

The small building, singular in its kind, can be read as the ‘built story’ of how Victor Horta hid Jef Lambeaux’s relief of the human passions from indiscrete eyes.

We also visit the shop interior that Horta designed for goldsmith and jeweller Wolfers.

Meeting point: The Cinquantenaire Museum, Park du Cinquantenaire 10, 1000 Brussels, at the main entrance.

Hoirta_Inside_Out_Logo

Meer info

Bezoek aan de Kapel van de Ontluiking

kapelontluiking

©Luc Roymans

De geschiedenis van de Kapel van de Ontluiking is vergroeid met de geschiedenis van de oude benedictinessenabdij uit de 12de eeuw, waarvan momenteel enkel nog ruïnes overblijven. Het Vlaams Lasalliaans Perspectief heeft er thans haar hoofdkwartier voor het pedagogisch en pastoraal beheer van de Vlaamse scholen en werken van haar netwerk.

De kapel van het de la Salle-centrum werd ingrijpend vernieuwd in 2011. Het project werd volledig gesponsord door de Broeders van de Christelijke Scholen en uitgevoerd door het tcct, een interieurarchitectuurbureau onder leiding van Tom Callebaut. De architectuur van de kapel werd onveranderd bewaard, op de restauratie van de glasramen na.

Het interieur onderging echter een grote transformatie. De bezoeker treedt binnen in een open, ogenschijnlijk onbestemde ruimte: er is geen centrum, geen richting en er zijn geen beelden, een wit plafond, muren bezet met witte luiken gescheiden door fijne rode lijnen, wit zand als vloerbedekking.

Het kapelproject wil, door het creëren van een andere ruimte, de kern raken van zingeving.

Meer info

Transparant Winkelen: Magazijnen Wolfers en Waucquez – Horta Inside-Out 2018

Victor Horta bouwt het Waucquez warenhuis als een promotie- en distributieruimte voor de textielhandel.

Het dak, dat bijna volledig uit glas bestaat zorgt ervoor dat het daglicht door heel het gebouw verspreid wordt waardoor de textuur en de kleur van de stoffen benadrukt worden.

Het gebouw is gerestaureerd en huisvest het Belgisch Centrum voor het Stripverhaal.

In de Arenbergstraat bouwt Horta voor de familie Wolfers een winkel voor juwelen en zilverwerk met ateliers en kantoren.

Hoirta_Inside_Out_Logo

 

Meer info

Shopping in Transparency : the stores for Wolfers and Waucquez- Horta Inside-Out 2018

Victor Horta designs the store for textile dealer Waucquez as a promotion and distribution space.

The roof, almost entirely made of glass, and the central light shaft spread the daylight through the entire building, thus emphasizing the texture and colour of the fabrics.

Not far from Waucquez, Horta designs a jewelry store for the Wolfers family, including studios and office spaces.

Hoirta_Inside_Out_Logo

Meer info

Modernistische villa de kleine Brink

De kleine Brink

De Villa ‘De kleine Brink’ werd ontworpen door professor architect Jacques Dolphyn en gebouwd in 1970-72 naar Amerikaans model van de geïmmigreerde Oostenrijkse architect Richard Neutra.

Deze functionalistische villa verzoent zich op een organische manier met het landschap waardoor de grenzen tussen binnen en buiten vervagen. De woning vormt een speels en luchtig spel van verspringende geometrische bakstenen volumes, ver overkragende daklijsten en laag ommuurde binnentuintjes en terrassen.

Het is een uniek ontworpen villa, zowel op conceptueel, functioneel, technisch als op esthetisch vlak.

Meer info

Modernistische woning van Huib Hoste in Mechelen

 

Joris Lens House Exterior oie_2795352X2DnU0qi

Huib Hoste is een belangrijke vertegenwoordiger van de nieuwe zakelijkheid in België.

De wit geschilderde woning uit 1934-35 is gebouwd voor advocaat Lens en heeft drie bouwlagen en een achteruitspringende dakverdieping met zonneterras. De woning is zeer functioneel en zuiver, net zoals het aanwezige meubilair.

De woning werd de voorbije jaren vakkundig gerestaureerd door de huidige bewoners.

 

 

Meer info

Broodje Brussel : Horta’s Masterplan: het Municipal Development Ltd

De oorspronkelijke plannen van Victor Horta voor de moderne, utopische stad, die op de Noord-Zuidverbinding moest verrijzen werden ontelbare keren gewijzigd en nooit helemaal gerealiseerd.

De gerealiseerde elementen uit het masterplan zijn onder meer het Paleis voor Schone Kunsten en het Centraal Station, beide ontworpen door Victor Horta, de Ravensteingalerij tussen beide en de herinrichting van de Kunstberg met de Koninklijke Bibibliotheek.

Afspraak: Warandepark, Paleizenplein, 1000 Brussel, Ingang Warande (tegenover het Koninklijk Paleis)

I.s.m. Muntpunt_Black_sRGB UiB_zwartHoirta_Inside_Out_Logo

Meer info

Horta’s Masterplan : Municipal Development Ltd – Horta Inside-Out 2018

De oorspronkelijke plannen van Victor Horta voor een moderne utopische stad, die op de Noord-Zuidverbinding moest verrijzen werden ontelbare keren gewijzigd en nooit helemaal gerealiseerd.

De gerealiseerde elementen uit het masterplan zijn onder meer het Paleis voor Schone Kunsten en het Centraal Station (beide ontworpen door Victor Horta), de Ravensteingalerij tussen beide in en de herinrichting van de Kunstberg met de Koninklijke Bibliotheek.

Afspraak: Warandepark, Paleizenplein, 1000 Brussel, Ingang Warande (tegenover het Koninklijk Paleis)

Hoirta_Inside_Out_Logo

Meer info

Horta’s Urban Masterplan : Municipal Development Ltd – Horta Inside-Out 2018

Victor Horta’s original plans for the modern, utopian city that is supposed to rise above the North-South Junction are changed again and again, and are never entirely realised.

Those parts that come into being are, among others, the Palais des Beaux-Arts and the Central Station, both designed by Victor Horta, as well as the Ravenstein Gallery between them and the refurbishment of the Mont des Arts with the Royal Library.

Meeting point: Warandepark, Paleizenplein, 1000 Brussels, at the entrance across from the Royal Palace

Hoirta_Inside_Out_Logo

Meer info

De restauratie van de tuin van la Nouvelle Maison van H. van de Velde in Tervuren

In 1927 bouwt Henry van de Velde zijn vierde eigen woning, ditmaal in Tervuren, op een terrein dat door zijn ligging en vorm zowel potenties als knelpunten kent.

Zoals te verwachten is, worden niet alleen de kwaliteiten van het perceel benut, maar zelfs de moeilijkheden worden gekneed tot ze in het rijtje van de kwaliteiten terecht komen.

De wijze waarop de vrijstaande eengezinswoning – een rechthoekig volume – met het driehoekig perceel en de omgeving communiceert is tegelijkertijd wonderlijk eenvoudig en ontzettend ingenieus.

De renovatie van de tuin legt de rijke gelaagdheid en de structuur bloot en herstelt de intense relatie tussen gebouw, tuin en landschap.

Meer info

Broodje Brussel : het Paleis voor Schone Kunsten en het Koninklijk salon

Het paleis voor Schone kunsten is een baken in de stad, maar grotendeels onzichtbaar en ondergronds gebouwd met maar liefs acht niveaus. Het is ook een onderdeel van de masterplan van Horta.

Het gebouw is een verbinding tussen hoog-en laag Brussel en als een stad gebouw waar alle kunsten samenkomen: concertzalen, tentoonstellings en conferentiezalen …

Het paleis opende in 1928 en is een hoogtepunt in Horta’s carrière!

I.s.m. Muntpunt_Black_sRGB UiB_zwartHoirta_Inside_Out_Logo

Meer info

Een Stad der Kunsten : Paleis voor Schone Kunsten – Horta Inside-Out 2018

Het Paleis voor Schone Kunsten, opende zijn deuren in 1929 en maakte deel uit van Horta’s stedenbouwkundige projecten voor de Kunstberg.

Horta maakte van het Paleis een verbinding tussen de hoog- en de laagstad.

De ingenieuze schikking van de verschillende ruimtes en de lichtinval in de tentoonstellingszalen verraden de hand van de meesterarchitect evenals in de concertzaal Le Boeuf en het Koninklijk Salon.

Hoirta_Inside_Out_Logo

Meer info

A city for the arts : the Palais des Beaux-Arts – Horta Inside-Out 2018

The Palais des Beaux-Arts is inaugurated in 1929 as part of Horta’s urban projects for the Mont des Arts.

Through his design, the architect creates a connection between the upper and the lower city.

The ingenious structure of the various spaces and the penetration of light in the exhibition halls reflect the skills of the master architect, as do the impressive Henry Le Boeuf concert hall and the Royal Lounge.

Hoirta_Inside_Out_Logo

Meer info

Broodje Brussel : Café Victor en de Cinematek

Het café Victor van Bozar is een ode aan de Belgische architect Victor Horta die het gebouw in 1928 ontwierp.

De renovatie is het werk van het Gentse architectenbureau Robbrecht en Daem. Om een eigen universum te creëren, maakten ze gebruik van verschillende cirkels zoals ronde lusters die speciaal voor Victor werden ontworpen en granito cirkels op de vloer. Blikvangers zijn drie gordijnen die werden ontworpen door Valérie Mannaerts.

Dezelfde architecten hebben eveneens gezorgd voor de renovatie en vernieuwing van het Filmmuseum, de Cinematek.

I.s.m. Muntpunt_Black_sRGB UiB_zwartHoirta_Inside_Out_Logo

Meer info

Broodje Brussel : Het Koninklijk salon in Brussel Centraal

In 1910 kreeg de toparchitect Victor Horta  de opdracht om het Centraal Station te ontwerpen. Hij leverde het voorontwerp twee jaar later in. Horta zelf stelde voor om Maxime Brunfaut bij de werkzaamheden te betrekken.

In het centraal station ligt het verborgen luxueus Koninklijk salon met marmeren vloeren en zetelbekleding van lederhuis Delvaux te wachten op hoogstaand bezoek.

I.s.m. Muntpunt_Black_sRGB UiB_zwartHoirta_Inside_Out_Logo

Meer info
Naar de archieven

Scholen

Korei biedt een hele waaier van activiteiten aan voor scholen. Voor het lager onderwijs, het secundair onderwijs, voor bachelors en masters.

Lees meer

Groepen

Een overzicht van onze rondleidingen voor groepen.

Lees meer
Met de steun van de Vlaamse Overheid en de Vlaamse gemeenschapscommissie van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest (VGC)