• Wanneer: zaterdag 1 juni 2019, 11:00
  • Waar:
  • Gids: Olaf Winkler
  • Duur: 2h00
  • Prijs: 12,00 euro
  • Code: 14

De maritieme wijk is een Brusselse buurt met een rijke geschiedenis en een boeiende toekomst – en een geschikt voorbeeld om hedendaagse digitale, ruimtelijke en sociale ontwikkelingen te leren kennen.

In en rond de kanaalzone ontwikkelden zich aan het begin van de 20ste eeuw tal van innoverende projecten. Op de site van Thurn & Taxis werd bijvoorbeeld een logistiek centrum opgetrokken voor de in- en uitklaring van producten over heel België gekoppeld aan nieuwe mobiliteit. Een beetje verderop langs het kanaal was ondertussen Le Familistère, de utopische leefgemeenschap voor arbeiders van de selfmade man Jean-Baptiste Godin, gerealiseerd. Beide sites getuigen nog steeds van historische innovaties.

Vandaag is het de plek waar de Smart City volop in ontwikkeling is – en opnieuw gaat het over de nieuwste vormen van communiceren, wonen, werken en leven. De Slimme Stad is overal om ons heen, maar tegelijkertijd zo vanzelfsprekend dat we er nog vaak ongemerkt aan voorbijgaan. Wat is Smart City? Hoe verandert de stad door het gebruik van nieuwe technologieën? Wat weten we van wifi.brussels, Fix My Street, slimme economie of gedeelde mobiliteit? Wat zijn de mogelijkheden op het gebied van wonen en wat is het belang ervan voor een duurzame en groene stad?

Ontdek tijdens wandelingen wat Smart City voor jou kan betekenen. Maak kennis met innovatieve technologieën en enkele gewestelijke Smart City-initiatieven.

Afspraak: Metrostation IJzer, hoek Antwerpselaan en IJzerplein, 1000 Brussel