• Wanneer: zaterdag 21 september 2019, 11:00
  • Waar:
  • Gids: Alexander Vander Stichele
  • Duur: 2h30
  • Prijs: 15,00 euro
  • Code: 26

Het masterplan van de VUB-ULB werd getekend door de Franse urbanist en architect Noël Le Maresquier (1903-1982). Meerdere architecten drukten hun stempel op de VUB-campus. Willy Van Der Meeren (1923-2002) bouwde in 1971-1973 de studentenhomes als een van de eerste gebouwen op het VUB-Oefenplein. Toen het kotencomplex voltooid was, begon men met de bouw van de verschillende aula’s en leslokalen met o.a. het gebouw Q, minder bekend maar desalniettemin een opmerkelijk gebouw. Het is ontworpen door het Gentse architectuurbureau Baro. Niet alleen de strakke kubusarchitectuur aan de buitenkant is vooruitstrevend voor die tijd, maar vooral de spectaculaire draaibare aula-organisatie langs de binnenkant.

Het meest iconische gebouw is het rectoraat van architect Renaat Braem (1910-2001). Grootscheepse bouwprojecten hebben de laatste jaren een verandering teweeggebracht. Terwijl de gebouwen voordien naar binnen gericht waren voor een knus campusgevoel, wordt met de nieuwe gebouwen zoals het sporthotel van de architecten Bogdan & Van Broeck en de studentenwoningen met tentoonstellingsruimte, concertzaal en vergaderzalen van de Antwerpse architecte Christine Conix resoluut de connectie gemaakt met de stad.

Op de campussite zijn er ook doorheen de jaren al heel wat sculpturen aangekocht. Een van de bekendste is ‘De denker in alle staten’ het bekende rode beeld van kunstenaar Willy Van Den Dorpe.

Afspraak: Rectoraat VUB, Pleinlaan 2, 1050 Brussel